📃Πρόλογος

Η ιστορία επιφύλαξε στην Λέρο, ένα σημαντικό ρόλο από τα πανάρχαια χρόνια. Ένα νησί με 8.500 κατοίκους, στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου στα Δωδεκάνησα, κοντά στην Πάτμο. Με 53 τ.χλμ., έκταση και με μήκος ακτών που φτάνει τα 71 χλμ., χάρη στον έντονο θαλάσσιο διαμελισμό της, σήμερα η Λέρος φαντάζει ένας από τους τελευταίους μικρούς παράδεισους για τον επισκέπτη που αναζητά την ηρεμία και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Μια ηρεμία που ξεκουράζει πνεύμα και αισθήσεις ταυτόχρονα, σε ένα περιβάλλον τόσο φιλόξενο που γίνεται οικείο από την πρώτη στιγμή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Λέριοι υποστηρίζουν με έμφαση ότι: «Όσοι τη γνωρίσουν δεν την ξεχνούν ποτέ».

Piacenza Francesco.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί αποτέλεσμα μια μακροχρόνιας αναζήτησής γύρω από το νησί της Λέρου. Η αγάπη μου για την ιστορία του νησιού και τα κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος με οδήγησαν σε μια ατέρμονη αναζήτηση Αφορμή για να βγω στα βουνά στάθηκε ένας χάρτης του νησιού, που σχεδιάστηκε από έναν Ιταλό χαρτογράφο στα 1688, τον Piacenza Francesco. O χάρτης αυτός σε συνδυασμό με τα «ΛΕΡΙΑΚΑ» του Δ. Οικονομόπουλου (1888) κινητοποίησαν το ενδιαφέρον μου να αναζητήσω και να βρω τα μέρη που περιγράφονται και στα δυο βιβλία. Παράλληλα ήρθα σε επαφή με τους γηραιότερους του νησιού καθώς και τους απογόνους τους , οι οποίοι είχαν την διάθεση να μοιραστούν μαζί μου μύθους και ιστορίες της Λέρου.

Οι μύθοι για νεράιδες και δράκους είναι ξεκάθαρα προϊόν μυθοπλασίας, ό,τι κατόρθωσα να συγκεντρώσω από τις διηγήσεις των παλαιότερων. Η περιγραφή των ιστορικών κτισμάτων συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πλαισιώνεται από στοιχεία ιστορικά και πολεοδομικά.

Αερόφωνο

— Frantsesko Di Pierro Λέρος , Αύγουστος 2020

Επόμενο →

⁞ Περιεχόμενα