Μάρμαρο από παλιό ναό στον Αγ. Κύρικο

Συλλογή φωτογραφιών

Ο κος Κουβάς Φραντζής, είναι ένας ευγενέστατος ηλικιωμένος φίλος, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση! Μια ακόμα ιστορία, μου ξεδίπλωσε για αυτόν τον ιερό τόπο!

Πάνε χρόνια πολλά, που ένας συγγενής του έφερε ένα μάρμαρο από τον λόφο του Αγ. Κύρικου. Ήθελε να το κάνει γουδί για να αλέθει σπόρους. Ο κος Κουβάς Φραντζής δεν τον άφησε και έτσι το μάρμαρο έμεινε εκεί στην αυλή του για πολλά πολλά χρόνια. Πολύ αργότερα, το 1986, στον ίδιο τόπο, στο ίδιο σημείο όπου βρέθηκε αυτό το μάρμαρο, κτίσανε μια εκκλησία... Τον Αγ. Κύρικο!

Ο κος Κουβάς Φραντζής

Στις συζητήσεις που κάναμε, μεταξύ άλλων ο κ Φραντζής μου είπε, ότι πρέπει να το πάμε στο αρχαιολογικό μουσείο της Λέρου, γιατί μόνο εκεί θα αναδειχθεί η ομορφιά του και μόνο σ’ εκείνον τον χώρο θα το δουν όλοι οι Λέριοι και όλοι οι τουρίστες που θα έρθουν στο νησί μας!

Το μάρμαρο παίρνει σιγά σιγά την θέση του στο μουσείο

Έτσι θα μάθουν όλοι, ότι το καταπληκτικό αυτό μάρμαρο ήρθε από εκείνο το μέρος, από εκείνη την κορυφή και είναι ένα κομμάτι από τον αρχαίο ναό. Ένας ναός που βρισκόταν στην κορυφή του λόφου και που κατά έναν περίεργο τρόπο φαίνεται σχεδόν από όλη την Λέρο!

Το σημείο όπου βρέθηκε το μάρμαρο, αποτυπωμένο στον χάρτη

Την ύπαρξη του αρχαίου αυτού ναού επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είναι χαρτογραφημένος σε χάρτη του 1688, του Ιταλού Francesco Piacenza! Έτσι, αφού ενημερώσαμε πρώτα την αρχαιολογική υπηρεσία, το πήγαμε και αυτό στον τόπο του!

Φίλε Φραντζή, σε ευχαριστούμε όλοι εμείς και όλοι εκείνοι που θα το δουν στολισμένο αύριο-μεθαύριο, στο αρχαιολογικό μας μουσείο.

Ο Φράνκος περιχαρής στην φωτογραφία με το μάρμαρο


#ΣημείαΕνδιαφέροντος #ΛεριακήΓη #Κτίρια #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.