Αθέατη Λέρος

Greece

Συλλογή φωτογραφιών

Το εξαιρετικό αυτό οικοδόμημα κτίστηκε το 1884 από τον πλέον φιλόπατρι άντρα, Νικόλα Τσιγαδά Πασά. Για αυτήν την έπαυλη έγραφε ο συγγραφέας της εποχής:

«Είναι βασιλική από κάθε άποψη, ο δε ψίθυρος των αειθαλών ποικίλων δένδρων, ο φλοίσβος των κυμάτων, τα κελαϊδήματα από τις πέρδικες και των διαφόρων άλλων πτηνών, αποτελούν κάτι σαν δυνατή βοή που καταλήγει σε μουσική μελωδία. Ποικίλουν οι ευωδίες τις έπαυλης, οι μυρωδιές από τα άνθη των μύρτων, των κυπαρισσιών, αγιοκλημάτων, από τις δάφνες, ροδοδάφνες... προκαλούν τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Read more...

Συλλογή φωτογραφιών

Αγαπητέ φίλε Φράνκο, σε θυμάμαι πριν τρία χρόνια να περιεργάζεσαι ένα χάρτη του F.Piancenza. Ένα χαρτογράφημα του 1688, όπου με αναγράφει ως Scogli και επάνω σε αυτήν την κουκίδα των «βράχων» αναφέρει εκεί σε μια γωνίτσα την λέξη Caloiero. Μου φαίνεται ότι είσαι πολύ περίεργος άνθρωπος! Με έχεις επισκεφτεί τουλάχιστον τρεις φορές και με έχεις περπατήσει άλλες τόσες από άκρο σε άκρο!

Ε! Πες λοιπόν σε όλους την ιστορία μου, πες τους τι άλλο είδες επάνω μου, πες τους τι έχεις ακούσει και τι έχεις διαβάσει για μένα. Σύντομα όμως σε παρακαλώ! Μην πλατειάζεις, γιατί θα τους κουράσεις και θα παρατήσουν το κείμενο στην μέση.

Read more...

Κολάζ φωτογραφιών

Πόσα αλλά πράγματα άραγε να υπάρχουν σε αυτό το υπέροχο νησί; Οι μπλε πέτρες βρίσκονται στα δυτικά της νήσου Λέρου… Υπάρχουν εκεί για να μας θυμίζουν ότι αυτό το νησί κόσμημα, είναι η διαμαντόπετρα της Μεσογείου.

Read more...

Φωτογραφία της σπηλιάς από μακρυά

Βοδόσπηλο ή βοϊδοσπηλιά ονομάζουν οι βοσκοί μας αυτό το υπέροχο φυσικό σπήλαιο που κρέμεται στην κυριολεξία στην άκρη ενός απότομου γκρεμού. Βρίσκεται σε μια περιοχή με περίεργο ορεινό ανάγλυφο. Εκεί οι μόνοι κάτοικοι που υπάρχουν σε αυτήν την άγρια και απότομη περιοχή, είναι τα αγριοκάτσικα και οι αετοί.

Read more...

Η παγιδευμένη γαλαρία με εκρηκτικά από τα Γερμανικά στρατεύματα.

Συλλογή φωτογραφιών από την αναζήτηση της γαλαρίας με τα εκρηκτικά

Αγαπητέ Θεολόγε,

σου γράφω αυτό το γράμμα μετά από καιρό γιατί ήθελα να σου πω ότι τελικά είχες δίκιο σε όλα αυτά που μου είχες εξιστορήσει με τόση υπομονή το καλοκαίρι στην μικρή αυλή της γιαγιά σου.

Θυμάμαι μου έλεγες ότι η γιαγιά ήταν μια δυναμική γυναίκα που έζησε σχεδόν όλη της τη ζωή δίπλα στην εκκλησία της Αγιάς Κιουράς . Δυστυχώς εκείνες τις ημέρες των διακοπών σου, είχες στραμπουλίξει το πόδι σου και δεν μπορούσες να με πας να δω από κοντά όλα αυτά που θυμώσουν ως παιδί.

Read more...

Επεξεργασία των στοιχείων για την εύρεση του σημείου όπου σκοτώθηκε ο πατέρας του Άγγλου αξιωματικού

Άγγλοι και Ιταλοί τον Νοέμβριο του 1943 βρέθηκαν να πολεμούν μαζί ως σύμμαχοι και να υπερασπίζονται το νησί έναντι της Γερμανικής επίθεσης.

Στο βουνό Μεροβίγλι, έστησαν την προσωρινή τους διοίκηση οι Άγγλοι. Εκεί πολλοί μαχητές και υπερασπιστές αυτού του νησιού άφησαν βίαια και άδικα την τελευταία τους πνοή.

Read more...

Εικόνα 1

Επάνω σε ένα λόφο μια αρχαία Ακρόπολη περιμένει καρτερικά να αποδείξουμε την ύπαρξη της και να αναδείξουμε την ομορφιά της. Πάνε χρόνια που ένας φίλος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, με έφερε σε επαφή μαζί της. Μια πόλη που θέλει να σου μιλήσει! Μια Ακρόπολη, που θέλει επιτέλους να βγει στο φως και καρτερά να την γνωρίσουμε όλοι εμείς που θέλουμε να λέμε ότι είμαστε οι συνεχιστές αυτού του τόπου.

Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνα 1

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 1943 όταν τα Χιτλερικά γεράκια όρμισαν για πρώτη φορά να κατασπαράξουν τις ανθρώπινες σάρκες όλων αυτών που σήκωσαν κεφάλι και είπαν όχι στον Ναζισμό, όχι στον Φασισμό. Πρώτη ημέρα βομβαρδισμών και τα ανθρώπινα θύματα στο νησί της Λέρου ήταν πλέον των διακοσίων. Τα παλιά πυροβόλα άρχισαν να βγάζουν φωτιές από τα άψυχα και κρύα σπλάχνα τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Συλλογή Φωτογραφιών

Καστέλι, ένας τόπος άγνωστος, ένας τόπος που οι μόνοι κάτοικοι είναι τα αιγοπρόβατα, οι άτυχοι αλυσοδεμένοι σκύλοι και οι λίγοι βοσκοί που περιφέρονται ανεξέλεγκτα με τα κοπάδια τους από βουνό σε βουνό. Εκεί μακριά, ένα βουνό ξεχωριστό, ένα βουνό που όμοιο του δεν υπάρχει άλλο. Ένας τόπος ιερός, ένας τόπος άξιος θαυμασμού.

Διαβάστε περισσότερα...

Συλλογή φωτογραφιών

Πίσω από δυο παραβιασμένες ξύλινες παλιές πόρτες κρύβονταν επί 70 χρόνια το μυστικό των ξεχασμένων ξυλόφουρνων. Μέσα σε ένα ιδιαίτερο χώρο, δίπλα στο παλιό μαραγκούδικο και κοντά στο συνεργείο ηλεκτροσυγκολλητών βρίσκεται ο χώρος με τους δυο τεράστιους φούρνους. Ένας χώρος που ήτανε επί χρόνια σημείο φύλαξης αχρήστου υλικού του 8ου Περιπτέρου. Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτόν τον χώρο, οι φούρνοι αυτοί επί χρόνια τροφοδοτούσαν με ψωμιά τα παιδιά των Βασιλικών Τεχνικών Σχολών.

Διαβάστε περισσότερα...