Οι θρυλικές πυροβολαρχίες της Λέρου

Εικόνα 1

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 1943 όταν τα Χιτλερικά γεράκια όρμισαν για πρώτη φορά να κατασπαράξουν τις ανθρώπινες σάρκες όλων αυτών που σήκωσαν κεφάλι και είπαν όχι στον Ναζισμό, όχι στον Φασισμό. Πρώτη ημέρα βομβαρδισμών και τα ανθρώπινα θύματα στο νησί της Λέρου ήταν πλέον των διακοσίων. Τα παλιά πυροβόλα άρχισαν να βγάζουν φωτιές από τα άψυχα και κρύα σπλάχνα τους.

Από το 1923 έως και το 1930 η Λέρος προετοιμάζονταν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της επιφύλασσε η μοίρα. Η αμυντική θωράκιση αυτού του νησιού ήταν κάτι το ασύλληπτο. Σε όλες τις κορφές οι Ιταλοί είχαν φωλιάσει δεκάδες εκατοντάδες αντιαεροπορικά αλλά και πυροβόλα όπλα κατά των πλοίων. Όλα ήταν έτοιμα για να αντιμετωπίσουν μαζί με τους τρεις χιλιάδες Βρετανούς συμμάχους τον σκληρό και αποφασισμένο εχθρό. Ήταν αυτοί που θα αντιμετώπιζαν μια από τις ποιο σκληρές μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή της Μεσόγειου.

Εικόνα 2

Επί 52 ημέρες η Λέρος ήταν στο στόχαστρο των γερμανικών στούκας. Φωτιά, καυτό ατσάλι και θάνατο σκόρπιζαν ολημερίς τα γεράκια της γερμανικής αεροπορίας. Πίσω από τα μυδραλιοβόλα και τα κανόνια βρισκόντουσαν οι υπερασπιστές του νησιού που ήταν ως επί το πλείστον παιδιά αμούστακα! Ναύτες ήταν αυτοί που χειριζόντουσαν τα πολυβόλα και τα πυροβόλα! Φωτιά μπαρούτι και θάνατο μύριζε όλο το νησί. Παντού πόνος φόβος και απελπισία. Ήταν όλοι τους παιδιά φοβισμένα, μακριά από τον τόπο τους, μακριά από τους γονείς τους. Παιδιά που μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου του 1943, εχθρός τους ήταν οι σύμμαχοί μας και ξαφνικά σε μια μέρα όλα άλλαξαν! Ο εχθρός πλέον ήταν εχθρός όλων μας, ήταν τα σκληρά ναζιστικά στρατεύματα.

Εικόνα 3

Οκτώ χιλιάδες Ιταλοί και τρεις χιλιάδες Άγγλοι ήταν οι χειριστές των όπλων! Ήταν όλοι αυτοί που επί 52 ημέρες έπαιζαν με την ζωή και τον θάνατο. Οι μόνοι ήχοι που άκουγαν ολημερίς ήταν οι εκρήξεις των βομβών , οι ανατριχιαστικές σειρήνες των στούκας, οι συναγερμοί, οι επίμονες εντολές των αξιωματικών, καθώς και οι κραυγές των τραυματισμένων στρατιωτών στο διπλανό όρυγμα. Νύχτα γινόταν ο ανεφοδιασμός, νύχτα μάζευαν πάνω από τα βράχια τις σάρκες των νεκρών συναδέλφων τους, νύχτα θάβανε και τους νεκρούς τους.

Εικόνα 4

Το νησί δεν άντεξε στην πίεση και οι Βρετανοί υπό τις εντολές του στρατηγού Tinley μετά από σκληρές μάχες υποχρεώθηκαν να το παραδώσουν στους Γερμανούς. Οι υπερασπιστές των πυροβολαρχιών πιάστηκαν αιχμάλωτοι! Αρκετοί από τους αξιωματικούς εκτελέστηκαν στις βουνοκορφές δίπλα στις πυροβολαρχίες που υπερασπιζόντουσαν με πείσμα μέχρι χθες. Ο αρχηγός των Ιταλών ναύαρχος Masceherpa, σιδηροδέσμιος οδηγήθηκε στην Ιταλία και εκεί εκτελέστηκε από φασίστες, γιατί πήγε κόντρα στα Ναζιστικά στρατεύματα. Τα αμούστακα παιδιά των πυροβολαρχιών οδηγήθηκαν από την Λέρο στην Γερμανία, σε ναζιστικά στρατόπεδα και βέβαια όσοι από αυτούς επέζησαν, επέστρεψαν στην πατρίδα τους με την λήξη αυτού του πλέον αιματηρού πολέμου. Γύρισαν πίσω πεινασμένοι, ρακένδυτοι, και με την ρετσινιά του φασίστα.

Και όλα αυτά εξαιτίας του Μπενίτο Μουσολίνι, που η ιστορία τον κατέγραψε ως έναν παρανοϊκό φασίστα. Ήταν αυτός που άδικα επιτέθηκε στην χώρα μας, ήταν αυτός που προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στα βουνά της Ηπείρου και όχι μόνο.

Σήμερα όλοι μαζί λέμε ποτέ πια πόλεμος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για να προασπίσουμε τα ιερά χώματα που μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας.


#ΛεριακήΓη #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.