Πυροβολαρχία PL288

Η ζωγραφική στην καρδιά του πολέμου

Κολάζ φωτογραφιών από την πυροβολαρχία PL288

Στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρόκαμπου και λίγο μετά το Διαπόρι, θα συναντήσουμε στο βουνό του Τούρτουρα την άλλοτε Ιταλική πυροβολαρχία PL288.

Η θέση της πυροβολαρχίας στον χάρτη

Στο υπέροχο κεντρικό κτίριο του στρατωνισμού κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, ένας στρατιώτης ζωγράφισε πάνω στους τοίχους αριστουργήματα, τα όποια σώζονται ακόμα και σήμερα!

Η κεντρική είσοδος της πυροβολαρχίας

Η ζωγραφική ίσως να ήταν ένα εργαλείο αντίδρασης γι’ αυτό που βίωνε ο ίδιος και η υπόλοιπη Ευρώπη την δύσκολη εκείνη εποχή του 1943.

Η στολή και η εξουσία ασκούσαν πάντα έντονη γοητεία στις γυναίκες

Ο άνθρωπος φαίνεται ότι δημιουργεί τελικά αριστουργήματα κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Μία ακόμα ζωγραφιά στους τοίχους της πυροβολαρχίας

Ο συγκεκριμένος στρατιώτης φαίνεται να αντιδρά σιωπηλά κατά του πολέμου και να προσπαθεί να αφήσει το αποτύπωμα της ύπαρξής του, στους άψυχους τοίχους. Έχει ως μοναδικό όπλο γι’ αυτήν την αποτύπωση ένα πινέλο ζωγραφικής και αρκετή έμπνευση για δημιουργία.

Η θεματολογία του καλλιτέχνη είναι πλούσια

Σε ένα από αυτά τα θαυμάσια έργα πρωταγωνιστές είναι μια καλλίγραμμη γυναίκα, και ένας μικρόσωμος σκύλος που σου θυμίζει τον Μιλού. Προφανώς ο στρατιώτης εμπνεύστηκε από τον μικροκαμωμένο, λευκότριχο, Φοξ Τεριέ, πιστό φίλο του Τέν Τεν, της ομώνυμης σειράς των κόμικς.

Το έργο είναι ένα πολύπτυχο που ολοκληρώνεται σε πέντε φάσεις! Στην πρώτη ζωγραφιά ο σκύλος κάθεται συνοφρυωμένος στα πισινά του πόδια και κοιτά περίεργα προς τα αριστερά.

Ο μικρόσωμος σκύλος που θυμίζει τον Μιλού

Στην επομένη ζωγραφιά βλέπουμε μια πανέμορφη κυρία της εποχής του μεσοπολέμου, να περπατά πάνω στις κομψές ψηλοτάκουνες γόβες της, έχοντας γύρω από τον λαιμό της μια γούνα αλεπούς! Ο σκύλος αντελήφθη την γούνα και τρέχει πίσω της για να την πάρει.

Μια πανέμορφη κυρία της εποχής του μεσοπολέμου περπατά πάνω στις κομψές ψηλοτάκουνες γόβες της και ο σκύλος την αντιλαμβάνεται

Αμέσως μετά εμφανίζεται ο σκύλος δίπλα στις καλλίγραμμες γάμπες και κάτω από την στενή μπλε φούστα της πανέμορφης κυρίας, ακολουθώντας συνεχώς την γούνα.

Ο σκύλος ακολουθεί την πανέμορφη κυρία

Στην επόμενη αποτύπωση ο σκύλος αποφασίζει να απαλλάξει την όμορφη κοπέλα από την πορτοκαλί γούνα της αδικοσκοτωμένης αλεπούς, και το καταφέρνει!

Ο σκύλος με έναν σάλτο αρπάζει την γούνα της αλεπούς από την κυρία.

Στην τελευταία εικόνα βλέπουμε τον πανευτυχή Μιλού να τρέχει με την γούνα της αλεπούς στο στόμα!

Όλα αυτά τα θαυμάσια έργα, καθώς και πολλά άλλα, βρίσκονται σε ένα πανέμορφο κτίσμα, σε ένα στρατώνα, που ανήκει στο δημόσιο. Θα έπρεπε ήδη όλα αυτά να είχαν περιέλθει σε χέρια άξιων ανθρώπων και να προβάλλονται στο ευρύ κοινό.

Εσωτερικός χώρος του στρατώνα

Δείτε το πλήρες φωτογραφικό άλμπουμ ΕΔΩ

Η θέση της πυροβολαρχίας στον χάρτη ΕΔΩ

#κτίριο #κτίρια #ΑθεατηΛερος #AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Leros #Greece #Λέρος #Λερος #Ελλάδα #LerosHistory


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.