Το νοσοκομείο της Λέρου. Infermeria Autonoma Regia Marina

Κολάζ φωτογραφιών νοσοκομείου

Ο τότε κυβερνήτης Μάριο Λάγκο το 1925 κατά την επίσκεψή του στην Λέρο επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου νοσοκομείου. Στη ναυτική βάση υπήρχε ήδη ένα μικρό αναρρωτήριο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες της εποχής, όμως με την αύξηση του πληθυσμού οι ιατρικές φροντίδες στο νησί αυξήθηκαν.

Έτσι στο Λακκί σε δύο διώροφα σπίτια δίπλα και πίσω από τον Αγ. Νικόλαο, δημιουργούνται και εξοπλίζονται δύο αναρρωτήρια. Λίγο αργότερα με τα κυβερνητικά διατάγματα 142/30-8-1927 και 57/ 18-4-1928 προβαίνουν σε υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις για την ανέγερση νέων κτιρίων. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα συμπεριελήφθη και το κτίριο του νοσοκομείου.

Η κεντρική είσοδος του ιταλικού νοσοκομείου.

Το 1935 κατατίθενται τα σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου στρατιωτικού νοσοκομείου στην Δωδεκάνησο. Ένα σύγχρονο νοσοκομείο 300 κλινών, το οποίο ονομάστηκε Αυτόνομο Αναρρωτήριο Βασιλικού Ναυτικού. Την κατασκευή του ανέλαβε η εταιρεία Impressa Urban και την διοικητική διαχείριση η κοινότητα τον Αδελφών Ζηλωτριών της Ιεράς Καρδιάς. Το νέο νοσοκομείο κτίστηκε στη στρατιωτική βάση η οποία είχε το όνομα Γωνιά.

Η θέση του νοσοκομείου που έκτισαν οι Ιταλοί στην Λέρο και λειτουργεί έως και σήμερα.

Παράλληλα όμως εξυπηρετεί και όλους τους πολίτες που διέμεναν στο νησί και όχι μόνο. Έτσι από τον Ιανουάριο του 1936 έως και τον Ιούνιο θα δεχτεί 1.161 επισκέψεις πολιτών. Το νοσοκομείο φτιάχνεται από τέσσερις παραλληλόγραμμους όγκους οι οποίοι στο μέσον δημιουργούν μία κεντρική αυλή.

Το κεντρικό κτίριο που ιταλικού νοσοκομείου που λειτουργεί έως και σήμερα

Ακριβώς δίπλα κτίζεται μία εκκλησία για τις θρησκευτικές ανάγκες των νοσηλευμένων.

Η εκκλησία του νοσοκομείου για τις θρησκευτικές ανάγκες των νοσηλευομένων

Λίγο βορειότερα κατασκευάζεται ένα υπόγειο καταφύγιο το οποίο περιλαμβάνει μία χειρουργική αίθουσα καθώς και ένα χώρο βραχείας νοσηλείας 150 κλινών.

Διάδρομος υπόγειου ιταλικού νοσοκομείου που οδηγεί στην χειρουργική αίθουσα.

Ένα υπόγειο νοσοκομείο το οποίο λειτούργησε κατά τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το κεντρικό νοσοκομείο. Σ’ αυτό το υπόγειο νοσοκομείο χειρουργήθηκαν και νοσηλεύθηκαν άντρες όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων.

Η χειρουργική αίθουσα του υπόγειου ιταλικού νοσοκομείου.

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ.

#κτίριο #κτίρια #AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Leros #Greece #Λέρος #Λερος #Ελλάδα #LerosHistory


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.