Ακρωτήριο Άγκιστρον

Συλλογή φωτογραφιών

Έτσι ονομάζεται η νότια πλευρά ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών λιμανιών της Ανατολικής Μεσόγειου. Ένα λιμάνι με πύλη εισόδου μόλις τετρακοσίων πενήντα μέτρων και βάθους που ξεπερνά ακόμα και τα εβδομήντα πέντε μέτρα. Ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα στρατιωτικά λιμάνια κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, με το κατ’ απέναντι θρυλικό ακρωτήριο Κατσούνι, που το όνομά του και μόνο άφησε κακές αναμνήσεις στους επιτιθεμένους από θαλάσσης Γερμανούς, τον Νοέμβριο του 1943.

Άγκιστρο... μια περιοχή που ο ευκολότερος τρόπος για να την προσεγγίσεις είναι δια θαλάσσης, μιας και το να πας από την στεριά φαντάζει αν όχι ακατόρθωτο τουλάχιστον πολύ δύσκολο. Στο τέρμα της θαλάσσιας αυτής διαδρομής, σε περιμένει, ένας απάνεμος μικρός κολπίσκος, όπου στην είσοδο του θα συναντήσεις ένα εγκαταλειμμένο πετρόκτιστο ναυτικό φυλάκιο, μια μικρή προβλήτα, ενώ σε απόσταση αναπνοής θα συναντήσεις μια τεχνίτη γαλαρία με δυο εισόδους.

Ο Φράνκος στο ύψωμα στην είσοδο του κόλπου

Από εκεί ξεκινάει ένας στενός και ανηφορικός δρόμος τον οποίο πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσεις εάν θέλεις να φτάσεις στην κορυφή της αντιαεροπορικής βάσης με την κωδική ονομασία FT11. Και σαν ανηφορήσεις και φθάσεις στην κορυφή, σου κόβετε η ανάσα από τους απότομους γκρεμούς που θα συναντήσεις στο διάβα σου. Το παρατηρητήριο είναι κτισμένο σαν αετοφωλιά στην άκρη ενός γκρεμού που λάθη και στραβοπατήματα δεν συγχωρούνται. Aπo εκεί ψηλά θα αγναντέψεις το πανέμορφο απόρθητο κάστρο των Ιωαννιτών ιπποτών και γύρω του πιασμένες χέρι-χέρι τις θρυλικές πυροβολαρχίες LAGO, CIANO, DUCI, PL127 και άλλες.

Πυροβολαρχία και κάστρο Ιωαννιτών

Ας γυρίσουμε όμως ξανά στην περιήγησή μας. Το πετρόκτιστο φυλάκιο του ΄Αγκιστρου, ήταν οπλισμένο με μονόκαννα μυδραλιοβόλα και έναν τεράστιο προβολέα των 150 Αmper που έκανε την νύκτα μέρα όποτε ήθελαν να φωτίσουν την είσοδο του λιμανιού για να την ελέγξουν.

Η είσοδος του λιμανιού προστατευόταν από τρία μεταλλικά διαδοχικά συρματοπλέγματα, που στην ράχη τους είχαν εκρηκτικά προκειμένου να κάνουν απροσπέλαστο το πέρασμα στους ανεπιθύμητους. Σήμερα στο νότιο αυτό άκρο του λιμανιού, μόνοι μάρτυρες αυτών των θαλάσσιων εμποδίων είναι οι σιδερένιοι πάσσαλοι αντιστήριξης, που παραμένουν όρθιοι και μπλεγμένοι μέσα στα απότομα και κακοτράχαλα βράχια.

Ο Φράνκος με θέα το ακρωτήριο Άγκιστρον

Ακρωτήριο Άγκιστρον..! Μια ακόμα λεηλατημένη και αναξιοποίητη περιοχή, όπως εξάλλου και όλες οι υπόλοιπες τις εποχής εκείνης! Μνημεία της νεότερης ιστορίας τα όποια αφήσαμε στο έλεος Θεού και ανθρώπων! Porto Lago! Ένα λιμάνι που δέχτηκε στους κόλπους του, εκατοντάδες πολεμικά πλοία, δεκάδες υποβρύχια και πλήθος υδροπλάνων σε μια γκρίζα ιστορική εποχή για όλη την Ευρώπη.

Στην θέα όλων αυτών από εκεί ψηλά ο νους με γυρίζει στο παρελθόν και με κάνει να νοιώθω όμορφα και παράλληλα να είμαι υπερήφανος που γεννήθηκα και ζω σε ένα νησί με τόση μεγάλη ιστορία! Σε ένα νησί ζωντανό μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που όμοιο του δεν θα συναντήσετε πουθενά! Και κάπου εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω τον καπετάν Γιάννη, την φίλη Αιμιλία και όλους εσάς, που νοερά μας συντροφέψατε σε αυτόν τον όμορφο τόπο, σε αυτό το όμορφο ιστορικό ταξίδι.

Γυναίκα στην βάρκα

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση του κειμένου.

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #AtheatiLeros


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.