Ανηφορίζοντας στις πλαγιές των βουνών μας

Συλλογή φωτογραφιών

Ο Απρίλης είναι ένας μήνας της άνοιξης που βρίσκουμε στις όμορφες πλαγιές των βουνών μας, τα περισσότερα και ομορφότερα αγριολούλουδα. Έτσι ανάμεσα σε όλα τα αλλά φυτά, αυτήν την εποχή βρίσκουμε τη γνωστή σε όλους μας Λαμπρή ή αλλιώς στην επιστημονική διάλεκτο, Lavandula stoechas.

Είναι ένας θάμνος που το ύψος του μπορεί να φτάσει ακόμα και το ένα μέτρο. Η αγριολεβάντα έχει τα πιο εντυπωσιακά άνθη από όλες τις άλλες λεβάντες. Ένα ξεχωριστό φυτό, το όποιο ριζώνει και μεγαλώνει από μόνο του, με μόνο κηπουρό, τον πλάστη αυτού του όμορφου κόσμου μας. Ένα φυτό που επισκέπτονται οι μέλισσες κατά την πλούσια ανθοφορία του.

Φωτογραφία στη φύση της Λέρου με πολλές ανθισμένες αγριολεβάντες

Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται την παρουσία αυτού του φυτού και απομυζά από τα γκριζοπράσινα φύλλα του καθώς και από τα μοβ άνθη του το εξαίρετο αιθέριο έλαιο του. Η παρουσία αυτού του φυτού στις ντουλάπες μας, λειτουργεί εκτός από αρωματικό και ως εντομοαπωθητικό.

Την αγριολεβάντα την βρίσκουμε κυρίως σε μέρη άγονα, πετρώδη, ξηρά, και ηλιόλουστα. Επειδή ανθίζει κατά την περίοδο του Πάσχα, είναι γνωστή με το όνομα λαμπρά ή λαμπρή. Αυτά τα υπέροχα αυτοφυή φυτά, εδώ και δεκάδες χρόνια στολίζουν με την απίστευτη ομορφιά τους κάθε Πάσχα τις εκκλησιές του νησιού μας. Νέοι άνθρωποι κάθε Μεγάλη Πέμπτη ξεχύνονται σε συγκεκριμένες περιοχές για την αναζήτηση αυτών των λουλουδιών.

Καλάθι γεμάτο με κομμένες αγριολεβάντες από τους νέους της Λέρου κατά τις ημέρες του Πάσχα

Παλαιότερα το μάζεμα των λουλουδιών γινότανε με το ξερίζωμα τους, τον πιο καταστρεπτικό τρόπο για την χλωρίδα του τόπου μας. Τα τελευταία χρόνια με χαρά διαπιστώνω, ότι τα νέα παιδιά πηγαίνουν στο μάζεμα των λαμπρών με ψαλίδια και κόβουν τις κορυφές του φυτού χωρίς να το καταστρέφουν.

Σε αυτό συνέβαλλε και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Λέρου, ο οποίος προέτρεψε τους νέους να χρησιμοποιούν ψαλίδια. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η εξαφάνιση της όμορφης και μυρωδάτης αργιολεβάντας.

Φωτογραφία μελών του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου

Η μυρωδιά και το μοβ χρώμα της, συντροφεύει τις αναμνήσεις όλων μας! Όλοι θυμόμαστε τις εκκλησιές μας γεμάτες από λαμπρές τις άγιες μέρες του Πάσχα! Περιμένοντας την Aνάσταση του Θεανθρώπου, θα πρέπει να τιμούμε και να σεβόμαστε όλα αυτά που απλόχερα μας χάρισε ο Ύψιστος!

Στην σύντομη διαμονή μας σε αυτόν τον πλανήτη που σήμερα δοκιμάζεται τόσο σκληρά, ας κάνουμε ότι μπορούμε για να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας όπως εμείς τον παραλάβαμε από τους γονείς μας!

Ο Φράνκος με τον σκύλο του ανάμεσα σε πλήθος φυτών αγριολεβάντας

#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.