Η αστείρευτη πηγή του Τούρτουρα (Tortore)

Κολάζ φωτογραφιών από την επίσκεψή μας στον Τούρτουρα

Ο Τούρτουρας είναι μια από τις υψηλότερες βουνοκορφές του νησιού μας. Βρίσκεται στη Νότιοανατολική μεριά της Λερού και αγναντεύει την Αστροπαλιά.

Θέα από τον Τούρτουρα

Το βουνό Τούρτουρας βρίσκεται σε μια απόσταση πλέον των τριών χιλιομέτρων και σε ύψος περίπου 260 μέτρων, από την πεντακάθαρη παραλία του Ξεροκάμπου.

Η θέση του Τούρτουρα στον χάρτη

Διασχίζοντας τον χωματόδρομο που οδηγεί στην αστείρευτη πηγή νερού του Τούρτουρα, μην ξεχάσετε στο διάβα σας να αναζητήσετε την παλιά προβλήτα, από όπου με τριήρεις πήραν άντρες για τον Πόλεμο της Τροίας, όπως λέει στην Ιλιαδα του ο Όμηρος!

Λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε τον Ιταλικό τηλέγραφο. Ένα μικρό κτίσμα το οποίο επί Ιταλοκρατίας συνέδεε με υπόγεια τηλεφωνικά καλώδια την ηρωική Κάσο με την πανέμορφη πατρίδα του Πυθαγόρα, την Σάμο!

Συνεχίζοντας και πάντα στο δεξί σας χέρι, θα συναντήσετε την πανέμορφη γραφική εκκλησία «Παναγία η Καβουράδαινα». Προχωρώντας θα φτάσετε στο μαγευτικό Διαπόρι. Εκεί, ακόμα στέκουν οι στρατώνες της πυροβολαρχίας PL 281. Ανηφορίζοντας συναντάμε την θρυλική πυροβολαρχία PL 288 , όπου ο Γερμανός ζωγράφος ΄Οττο το 1943-44 ζωγράφισε στους τοίχους του Ιταλικού στρατώνα, πανέμορφες τοιχογραφίες που στέκουν ακόμα ζωντανές στο πέρασμα των χρόνων και σε πείσμα όλων όσων προσπάθησαν μην γνωρίζοντας την αξία τους να τις καταστρέψουν.

Μια ζωγραφιά όπου ένας γερμανός αξιωματικούς είναι περιτριγυρισμένος από πανέμορφες γυναίκες.

Συνεχίζοντας και ανηφορίζοντας το βουνό μέσα από ένα στενό δρομάκι, το ήσυχο και ήρεμο τοπίο καθώς και η εκπληκτική θέα, σε αποζημιώνει πριν φτάσεις στο θαύμα της δροσερής πηγής του Τουρτούρα! Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτή η πηγή βρίσκεται λίγα μέτρα από την βραχώδη κορυφή του βουνού, που οι Ιταλοί το ονόμαζαν «Τόρτορε» που κατά πάσα πιθανότητα σήμαινε τρυγόνια.

Μια πηγή που χειμώνα καλοκαίρι προσφέρει πλουσιοπάροχα στο ζωικό και φυτικό βασίλειο το δροσερό διαυγές νερό της!

Λουλούδι δίνει χρώμα στο ξερό και άγριο τοπίο

Ένας παραδεισένιος τόπος με ιδιαίτερα χαμηλή βλάστηση, που από μόνος του εκπέμπει γαλήνη και ηρεμία. Εκεί το αστείρευτο υπερχειλίζον νερό οδηγείται σε δυο ομοιόμορφες μικρές τσιμεντένιες δεξαμενές.

Δεξαμενή νερού που γεμίζει από την πηγή του Τούρτουρα

Σε αυτήν την πηγή πουλιά και ζώα ξεδιψάνε δείχνοντας μας τον σεβασμό του ενός απέναντι στο άλλο, και μας λένε με τον τρόπο τους ότι αυτή η γη ανήκει σε όλους όσους ζουν πάνω της. Πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, που όλοι εμείς αποκαλούμε γήινο παράδεισο την στιγμή ακριβώς που τον καταστρέφουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Μια μοναδική αστείρευτη πηγή, σε έναν ιδιαίτερα όμορφο και ήρεμο τόπο.

Εντυπωσιακοί σχηματισμοί στα πετρώματα

Καθώς βλέπει ο επισκέπτης τον τόπο και τα πλάσματα που ζουν αρμονικά εκεί, αναπόφευκτα η σκέψη του οδηγείται στον Πλάστη! Κάποιος τα έφτιαξε όλα αυτά, κάποιος τους έδωσε πνοή και ζουν αρμονικά στον υπέροχο γαλαζοπράσινο κόσμο μας…

Η δύση του ηλίου σηματοδοτεί και την δική μας επιστροφή.

Το φωτογραφικό άλμπουμ του Τούρτουρα ΕΔΩ

Η θέση του Τούρτουρα στον χάρτη ΕΔΩ

#ΣημείαΕνδιαφέροντος #ΛεριακήΓη #ΛεριακήΦύση #ΑθεατηΛερος #AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Leros #Greece #Λέρος #Λερος #Ελλάδα #LerosHistory


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.