Η Βοϊδοσπηλιά του Μάρκελου

Φωτογραφία της σπηλιάς από μακρυά

Βοδόσπηλο ή βοϊδοσπηλιά ονομάζουν οι βοσκοί μας αυτό το υπέροχο φυσικό σπήλαιο που κρέμεται στην κυριολεξία στην άκρη ενός απότομου γκρεμού. Βρίσκεται σε μια περιοχή με περίεργο ορεινό ανάγλυφο. Εκεί οι μόνοι κάτοικοι που υπάρχουν σε αυτήν την άγρια και απότομη περιοχή, είναι τα αγριοκάτσικα και οι αετοί.

Πράγματι μόνο αετοφωλιά μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς. Μέσα από ένα δύσβατο και επικίνδυνο μονοπάτι οδηγείσαι σε αυτό το υπέροχο σπήλαιο.

Ο Φράγκος στον δρόμο προς την βοϊδοσπηλιά

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό φτιάχτηκε από τον θεό, για να βρίσκουν τα πλάσματα του ηρεμία μέσα στην απομόνωση του σπηλαίου, από την υπόλοιπη πολυδουλεμένη γύρω φύση.

Σαν φτάσεις στην είσοδο της σπηλιάς σου κόβεται η ανάσα από το απότομο και τραχύ περίγυρο.

Όψη της βοϊδοσπηλιάς

Μέσα στην σπηλιά παίζουν τα χρώματα λες και είναι πίνακας ζωγραφικής, λες και το χρωμάτισε άνθρωπος με μεγάλο ταλέντο. Μαύρο, άσπρο και βαθύ πράσινο, χρώματα που σε κάνουν να μην θέλεις να φύγεις από εκείνο τον τόπο. Μικρότερα σπήλαια διάσπαρτα στην απέναντι βουνοπλαγιά που κρέμονται στην κυριολεξία στις άκρες των απότομων βράχων!

Βοϊδοσπηλιά και Μάρκελος τελικά είναι δυο τοπωνύμια συνυφασμένα απόλυτα με αυτό το περίεργο τοπίο που απλώνετε μπροστά σου! Όλα γύρω εάν τα προσέξεις συνθέτουν το πάζλ μιας άλλης εποχής που δυστυχώς εμείς δεν θέλουμε να δούμε.

Εκεί στον γύρω χώρο θα δεις ένα κτίσμα περίεργο που στα σπλάχνα του κρύβει μια κτιστή δεξαμενή νερού. Μια πανάρχαια κατασκευή που μόνο ένας ειδικός μπορεί να ομολογήσει τι είναι ετούτο και τι είναι εκείνο που η θεμελίωση του μοιάζει με εγκαταλειμμένο στρογγυλό πύργο, ο οποίος προστατεύεται από ένα άλλο μεγαλύτερο κυκλικό περιμετρικά κτίσμα.

Όλα εκεί στη γύρω περιοχή φαντάζουν περίεργα και απρόσιτα, ένα τοπίο που παρόμοιο σε αυτήν την γη δεν υπάρχει. Τι να είναι άραγε αυτές οι αθυκόκκινες πέτρες που συναντάς αραιά και που στις σχισμές των βράχων; Τι μπορεί να είναι όλα αυτά τα ονόματα που περικλείουν αυτήν την ιδιαίτερη περιοχή; Σελήνη, Μάρκελος, Καστέλι, Λιά, Κατεργάκη και Τραχύλη… Τίποτε και ποτέ δεν θα μάθω… ίσως όμως οι επόμενες γενιές να ενδιαφερθούν για όλα αυτά τα μυστήρια που περικλείει αυτό το ατέλειωτης ομορφιάς νησί . Αυτό το νησί που μόνο σε ατέρμονες σκέψεις μπορεί να σε βάλει.

Ο Φράγκος μπροστά από την σπηλιά

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.