Η Βρετανική στρατιωτική Διοίκηση και οι Μπιεμέδες
Η χρονική περίοδος από το 1945 έως το 1947 ήταν μια περίοδος που σηματοδότησε το τέλος του πολέμου έως και την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων, το νησί μας από τον Μάιο του 1945 έως και τον Μάρτιο του 1947 περιήλθε στην Βρετανική στρατιωτική Διοίκηση. Ήταν και αυτή μια δύσκολη εποχή για το νησί της Λέρου. Οι άνεργοι πλέον εργατοτεχνίτες του Άι Γιώργη και όχι μόνο επιδόθηκαν στο υποχρεωτικό για να επιζήσουν «πλιάτσικο».
Γκρέμιζαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις μόνο και μόνο για να βγάλουν υλικά για πούλημα ή για ιδία χρήση, όπως σίδερα, ξύλα, τούβλα, δεξαμενές , κεραμίδια και λαμαρίνες. Υπήρχαν βέβαια και οι πιο τολμηροί οι οποίοι είχαν επιδοθεί στο άνοιγμα οβίδων, ναρκών, βλημάτων όλμων και ό,τι άλλο περιείχε εκρηκτικό υλικό το όποιο πούλαγαν στους ψαράδες που το χρησιμοποιούσαν για την παράνομη αλιεία, μια επικίνδυνη εργασία η οποία άφησε δεκάδες τραυματίες και νεκρούς.
Η στρατιωτική Βρετανική Διοίκηση, με εντολή της ανατίναξε σχεδόν όλες τις κτιριακές υποδομές στις πρώην Ιταλικές Πυροβολαρχίες. Συγκέντρωσε όλο το στρατιωτικό υλικό όπως αυτοκίνητα, φορτηγά. σίδερα, μηχανές οδοποιίας, γερανούς και αλλά πολλά, τα οποία πούλησε με την μέθοδο των πλειστηριασμών. Το πολεμικό υλικό φορτώνονταν επί εβδομάδες σε ειδικά διαμορφωμένες φορτηγίδες και οδηγούνταν στα βαθιά νερά έξω από το λιμάνι του Λακκίου.
Την ασφάλεια των εγκαταστάσεων την είχε αναλάβει η ΒΜΑ (British Μilitary Administrations) που την αποτελούσαν άνδρες Δωδεκανήσιοι, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι τους οποίους αποκαλούσαν οι Λεριοί «Μπιεμέδες». Αυτά και άλλα πολλά κατέγραψα από τον 96χρονο κ. Κωνσταντάρα. Σχεδόν τα ίδια έγραψε το 1997 η εφημερίδα Καθημερινή.
#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #ww2 #worldwar2
Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή
Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.