Η Ιστορική Νήσος Αρχάγγελος (Ένας φανταστικός διάλογος)

Συλλογή φωτογραφιών

Αγαπητέ φίλε Φράνκο, σε θυμάμαι πριν τρία χρόνια να περιεργάζεσαι ένα χάρτη του F.Piancenza. Ένα χαρτογράφημα του 1688, όπου με αναγράφει ως Scogli και επάνω σε αυτήν την κουκίδα των «βράχων» αναφέρει εκεί σε μια γωνίτσα την λέξη Caloiero. Μου φαίνεται ότι είσαι πολύ περίεργος άνθρωπος! Με έχεις επισκεφτεί τουλάχιστον τρεις φορές και με έχεις περπατήσει άλλες τόσες από άκρο σε άκρο!

Ε! Πες λοιπόν σε όλους την ιστορία μου, πες τους τι άλλο είδες επάνω μου, πες τους τι έχεις ακούσει και τι έχεις διαβάσει για μένα. Σύντομα όμως σε παρακαλώ! Μην πλατειάζεις, γιατί θα τους κουράσεις και θα παρατήσουν το κείμενο στην μέση.

Είσαι πράγματι ένα πανέμορφο νησί στην βορινή πλευρά της Λέρου και απέχεις από το νησί μας μόλις 470 μέτρα. Είσαι ο μεγάλος βράχος των 2.5 χιλιομέτρων που καλύπτει με τις πλάτες του τον Βοριά και κάνει απάνεμο τον κόλπο του Παρθενίου! Είσαι η βραχονησίδα που επί χρόνια παρακολουθεί και ενημερώνει για τον κίνδυνο που έρχεται από Βορά, Δύση και Ανατολή! Είσαι η βραχονησίδα με την τόση ιστορία που άντεξε στον χρόνο και σήμερα θα μαρτυρήσω όλα όσα ξέρω για σένα.

Χάρτης νησίδας

Θα μπορούσες να είσαι και εσύ ένα καταπράσινο νησί αλλά βλέπεις τόσα χρόνια κατατρώγουν την ομορφιά σου τα τόσα πολλά ζώα που ζουν από την άλλοτε εύφορη γη σου. Σε έχουν χαρακτηρίσει περιοχή Νατούρα (περιοχή φυσικού κάλους) αλλά ποιος νοιάζεται για αυτές τις ξενικές λέξεις; Κανένας μέχρι σήμερα από ότι βλέπω.

Πράγματι ο χάρτης του 1688 δείχνει ότι στην κορφή σου έχεις ένα βυζαντινό πύργο, ένα πύργο που τον επιβεβαιώνει ο Giuseppe Gerola το 1916. Έχω δει και εγώ τα απομεινάρια αυτού του πύργου.

Ο Φράγκος στα ερείπια

Έχω δει και έχω φωτογραφίσει τα λευκά του μάρμαρα.

Μάρμαρο

Έχω δει τα θεμέλια του, την δεξαμενή νερού και τόσα αλλά που μαρτυρούν την παρουσία του.

Φωτογραφία του Φράγκου σε τμήμα του πύργου ή της δεξαμενής νερού

Θα πρέπει να πω ότι σε κατοίκησαν άνθρωποι από τα παλιά χρόνια γιατί λειτουργούσες σαν παρατηρητήριο... Οι τελευταίοι κάτοικοι σου ήταν Ιταλοί ναύτες. Σου είχαν δώσει έναν κωδικό και σε φώναζαν πυροβολαρχία P.L.749. Σε φόρτωσαν με αντιαεροπορικές και κατά των πλοίων πυροβολαρχίες. Τα βράδια ήσουν στολισμένο με φώτα καθώς οι Ιταλοί είχαν τοποθετήσει επάνω σου γεννήτριες και προβολείς, για να αντιμετωπίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις και τις καθημερινές τους ανάγκες.

Στις τρεις πετρόκτιστες καζέρμες σου φιλοξενούσες δεκάδες Ιταλούς ναύτες, που είχαν για Διοικητή τους τον Υπολοχαγό Borelli. Ξέρω ότι επί 52 ημέρες πρωί και βράδυ σε βομβάρδιζαν τα γερμανικά αεροπλάνα! Αυτό φαίνεται και από τις δεκάδες πληγές που υπάρχουν στα πλευρά σου!

Έχεις κρυφές πηγές νερού, φυσικά, αλλά και τεχνητά σπήλαια. Πάνω σου υπάρχει ότι χρειάζεται για να ζήσεις οικογένειες όπως και παλιά που είχες μόνιμους κάτοικους. Έχεις τόσα να δείξεις που ο κάθε ένας από εμάς θα ήθελε να σε επισκεφτεί και να σε περπατήσει!

Ερείπια πύργου

Πρέπει όμως να σου φτιάξουν ένα λίγο πιο μεγάλο μουράγιο για να προσεγγίζουν τα μικρά πλοιάρια, να σου φτιάξουν μικρά χωμάτινα δρομάκια που θα οδηγούν τους επισκέπτες στις πυροβολαρχίες, στα απομεινάρια του βυζαντινού πύργου, στην εκκλησία του Αι Γιώργη καθώς και στα δέκα παλιά κανόνια που έφεραν οι Ιταλοί από την Λιβύη την δεκαετία του 1920 και τα έμπηξαν στα σπλάχνα σου για δέστρες των καραβιών.

Ξέρω και αλλά πολλά. Όμως θα πλατειάσω και δεν θα τα διαβάσουν όλα. Άντε Αρχάγγελε μου, γεια σου! μια άλλη μέρα θα τα ξαναπούμε.

ΟΚ! Την άλλη φορά που θα γράψεις για μένα, μην ξεχάσεις να γράψεις για του καραβιού την ξέρα!

Πλήρης συλλογή φωτογραφιών εδώ

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Ελλάς #Ελλάδα #Αρχάγγελος


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.