Η Λέρος το 1821
Τον Ιανουάριο του 1523 μετά από πολιορκία, η Λέρος πέφτει στα χεριά των Τούρκων. Οι Ιωαννίτες ιππότες δεν άντεξαν την πίεση του τότε πανίσχυρου Σουλεϊμάν και εγκατέλειψαν τα νησιά. Οι Τούρκοι με το φιρμάνι του 1523, δίνουν στο νησί μας, μια υποτιθέμενη αυτονομία αλλά και αυτοδιοίκηση. Οι Λεριοί επί 298 χρόνια κρατάνε βαθιά μέσα στην ψυχή τους την φλόγα της επανάστασης και οραματίζονται την επανένωση με τον κορμό της Ελλάδας.
Η σπίθα της επανάστασης άναψε τον Μάρτη 1821 στον Μοριά και οι Λεριοί άδραξαν την ευκαιρία και επαναστάτησαν. Με μπροστάρηδες τους ατρόμητους Κρασούζη, Τουρκομάνωλο και τους αδελφούς Χατζή Μανώλη η Λέρος και η Πάτμος, για άλλη μια φορά σηκώνουν το λάβαρο της επανάστασης και λένε όχι στον κατακτητή.
Ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόφιλος, με επιστολές προς τους Δωδεκανήσιους, αλλά και προς τον επίσκοπο της Λέρου Ιερεμία, γραφεί:
«Να υπερασπισθείτε την θρησκεία αλλά και την πατρίδα σας.»
Στις 29 του Αυγούστου του 1824, απέναντι από την Λέρο γίνεται η Ναυμαχία του Γέροντα, με αρχηγό τον Ναύαρχο Μιαούλη. Τα ελληνικά πλοία κατατροπώνουν και καταστρέφουν τον Τουρκοαιγυπτιακό πολυπληθή στόλο, των διακοσίων δίκροτων φρεγατών.
Έτσι από το 1821 μέχρι και το 1830 η Λέρος γίνεται κομμάτι του ελευθέρου ελληνικού κράτους. Ο κυβερνήτης Ι. Καποδίστριας διορίζει Έλληνα έπαρχο και ο τότε ήμαρχος Λέρου Μάρκος Ρεΐσης υψώνει την γαλανόλευκο στο πολύπαθο νησί μας.
Η Ελλάδα προσπαθεί να κρατηθεί στα πόδια της. Στις 3 του Φλεβάρη του 1830 με το πρωτόκολλο του Λονδίνου, οι προστάτιδες δυνάμεις παραχωρούν στην Τουρκία τα Δωδεκάνησα και ενσωματώνουν στον κορμό του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους την Εύβοια, που έως τότε είχαν στην κατοχή τους οι Τούρκοι.
Έτσι τα Δωδεκάνησα περνούν ξανά στην τουρκική κατοχή έως και το 1912, όπου με τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο μπαίνουμε σε μια άλλη ιστορική περίοδο.
Έλληνες νησιώτες σε λίγες ημέρες δικαιούμαστε και εμείς οι Λεριοί να φωνάξουμε ζήτω η επανάσταση του 1821!
#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα
Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή
Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.