Η μικρή Ιταλική υδροφόρα

Συλλογή φωτογραφιών

Στην δεκαετία του 1920-1930 οι Ιταλοί αποφάσισαν ότι στο λιμάνι του Λακκίου θα έπρεπε να γίνει μια μεγάλη αεροναυτική βάση, για να μπορούν να ελέγχουν την Ανατολική Μεσόγειο. Άρχισαν λοιπόν να πλέουν μέσα σε αυτό το λιμάνι δεκάδες πολεμικά και εμπορικά πλοία, υποβρύχια, υδροπλάνα, καθώς και δεκάδες βοηθητικά σκάφη όπως, πλωτοί γερανοί, ρυμουλκά, δεξαμενές καθέλκυσης πλοίων, υδροφόρες μικρές και μεγάλες όπως η Nerra και η Adda, που μετέφεραν νερό από το νησί της Κω στο νησί της Λέρου.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα βοηθητικά σκάφη υπήρχε και μια μικρή υδροφόρα, της οποίας η υποχρέωση ήταν να μεταφέρει πόσιμο νερό από το Ιταλικό υδραγωγείο του Λακκιού, στην απέναντι πλευρά της ναυτικής βάσης του Αγ. Γεωργίου. Τα χρόνια πέρασαν και οι Ιταλοί μαζί με τους Άγγλους συμμάχους μας, εκδιώχτηκαν κακήν κακώς από το νησί τον Νοέμβριο του 1943 ηττημένοι από την επέλαση των Γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων.

Με την λήξη του Β΄ παγκοσμίου πόλεμου όλοι και όλα έφυγαν. Όλα επάνω σ’ αυτόν τον τόπο άλλαξαν. Τα πράγματα και οι καταστάσεις τροποποιήθηκαν και το μόνο που απέμεινε για να θυμίζει τα παλιά, ήταν η μικρή υδροφόρα του Porto Lago. Μια υδροφόρα που συνέχισε ακούραστα τα δρομολόγια της από το 1949 έως και το 1964, με καπετάνιο στο τιμόνι τον ακούραστο πρώην ψάλτη Λευτέρη Χατζηλάρη πατέρα του παπά-Σωφρόνιου! Ακούραστα και αγόγγυστα κάθε μέρα μετέφερε νερό από τις ίδιες δεξαμενές έχοντας τον ίδιο προορισμό. Το μόνο που άλλαζε ήταν ότι αυτήν την φορά ξεδίψαγε τα παιδιά των Βασιλικών Τεχνικών Σχολών.

Ο καπετάνιος της υδροφόρας μαζί με τους βοηθούς του

Μια παρόμοια υδροφόρα βρίσκεται βυθισμένη στον αβαθή κόλπο του τρίτου Κουλουκιού, κοντά στην άλλοτε αποθήκη των ιταλικών υποβρύχιων βομβών θαλάσσης. Ένα ακόμα ναυάγιο που δίνει την ευκαιρία σε κάθε λουόμενο μικρό εξερευνητή, να το δει από κοντά μιας και τα μέτρα βύθισης του είναι ελάχιστα.

Η βυθισμένη υδροφόρα στα νερά του τρίτου Κουλουκίου

Ευχαριστώ όλους όσους πρόθυμα, μου έδωσαν αυτές τις πληροφορίες (Κουρμαδιά Ιωάννη, Σκυλά Χρήστο, Χατζηλάρη Σωφρόνιο, Σκοπελίτη Ιωάννη) καθώς και την φωτογράφο Maria Zairi για την υποβρύχια κάλυψη του θέματος!

Φωτογραφία της περιοχής τρίτο Κουλούκι

#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #ww2 #worldwar2


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.