Η σφαγή των Ιταλών από τους Ναζί σε Κεφαλλονιά, Κω και Λέρο

Συλλογή φωτογραφιών

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943, Ο βασιλιάς Vittorio Emmanuelle και ο στρατάρχης Badoglio συνθηκολογούν και προσχωρούν στο στρατόπεδο των συμμάχων. Στις 18 Σεπτέμβριου του 1943 οι Γερμανοί αντέδρασαν άμεσα σε αυτήν την κίνηση και με εντολή του Χίτλερ σφάζουν-εκτελούν 9.600 Ιταλούς στην Κεφαλλονιά.

Φωτογραφία εποχής με στρατιώτες να παρελαύνουν

Στις 3 Οκτωβρίου του 1943 το νησί της Κω μέσα σε μια μέρα καταλαμβάνεται από τα Γερμανικά στρατεύματα. Στις 5 και 6 Οκτωβρίου οι Γερμανοί στην περιοχη Τσιφλικά της Κω, εκτελούν-δολοφονούν 103 Ιταλούς αξιωματικούς και τους πετούν σε ομαδικούς τάφους, που είχαν ήδη έτοιμους.

Λίγο αργότερα ήρθε η σειρά της Λέρου. Ταυτόχρονα με τον καθημερινό βομβαρδισμό των 52 ημερών, τα αεροπλάνα έριχναν και προκηρύξεις οι οποίες προειδοποιούσαν τους Ιταλούς, ότι η ένοπλη αντίσταση θα τους στοιχήσει την ζωή. Προέβαλαν μάλιστα ως παράδειγμα τις ομαδικές εκτελέσεις σε Κεφαλλονιά και Κω.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1943 η Λέρος μετά από σκληρές, φονικές μάχες παραδίδεται στην Γερμανική κατοχή. Συλλαμβάνονται 12 Ιταλοί αξιωματικοί και υποβάλλονται σε βασανισμούς. Πέντε από αυτούς οδηγήθηκαν στην περιοχή του Αγ. Σπυρίδωνος και εκτελέσθηκαν. Η εντολή των Γερμανών ήταν να μείνουν άταφοι. Όμως μετά από μερικές μέρες, έγινε κρυφά από ναύτες Ιταλούς, ο πρόχειρος ενταφιασμός τους στην περιοχή της εκτέλεσης. Την ίδια τύχη είχαν και τρεις άντρες στην αντιαεροπορική πυροβολαρχία λίγο πιο πάνω από την σημερινή ΔΕΗ.

Το παρακάτω περιστατικό μου διηγήθηκε ο συμπατριώτη μας , Αντώνης Μεραμπελιώτης.

«Αφού οι Γερμανοί συνεχάρησαν τους Ιταλούς για την αντίσταση που προέβαλαν, το επόμενο βήμα τους ήταν να τους εκτελέσουν επί τόπου.»

Ο Φράνκος στο σημείο της εκτέλεσης, όπου άνδρας του εξιστορεί γεγονότα

Άλλοι τέσσερις εκτελέσθηκαν κοντά στα σημεία των πυροβολαρχιών σύμφωνα με όσα γράφει ο υποναύαρχος Aldo Levi.

Τα χρόνια περάσανε και το νησί ηρέμησε. Στην περιοχή όπου εκτελέστηκαν οι πέντε Ιταλοί, γύρω στο 1967, δηλαδή μετά από 24 χρόνια, ο βοσκός Παγώνης Ιωάννης που έχει την μάντρα του δίπλα στον τόπο της εκτέλεσης, βλέπει μια μέρα από μακριά, τα γαϊδούρια να κυλιούνται στο έδαφος, ξεθάβοντας με τις οπλές τους ανθρώπινα οστά. Ήταν πιθανότατα οι σκελετοί των πέντε εκτελεσθέντων. Ο βοσκός έντρομος το είπε στον συμπατριώτη μας Ντεληγιώργη Χρ. και αυτός με τη σειρά του ειδοποίησε την Ιταλική πρεσβεία.

Όπως μου είπε ο Ν. Σταύρος και ο Παγώνης Νικήτας, ήρθε λίγο αργότερα κλιμάκιο από την Ιταλία και περισυνέλεξε με τη βοήθεια αρκετών Λεριών τα οστά όσων εκτελέσθηκαν στην Λέρο από τους Γερμανούς.

Η μοίρα των Ιταλών αιχμαλώτων υπήρξε τραγική, και παραδόξως κανένας Γερμανός δεν διώχθηκε ποινικά για αυτές τις δολοφονίες. Νομικίστικα οι εκτελέσεις ήταν καλυμμένες από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπαντόλιο δεν είχε κηρύξει πόλεμο κατά της Γερμανίας την 8η Σεπτεμβρίου του 1943 με αποτέλεσμα αυτοί οι Ιταλοί αξιωματικοί να θεωρηθούν προδότες των συμμάχων τους και να εκτελεσθούν.

Ο Φρίντριχ Μίλλερ αν και υπεύθυνος για την κατάληψη της Δωδεκανήσου, καταδικάστηκε το 1947 από το στρατοδικείο των Αθηνών και εκτελέστηκε για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε σαν φρούραρχος της Κρήτης και όχι για όσα διέπραξε στην Δωδεκάνησο.

Μνημείο στο σημείο όπου γίνονταν εκτελέσεις

#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #ww2 #worldwar2


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.