Η άλλοτε Ιταλική λέσχη αξιωματικών

Ιταλική Λέσχη Αξιωματικών Ναυτικού

Ένα εξαιρετικό οίκημα των προηγούμενων αιώνων, κτισμένο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το μνημείο για τους νεκρούς του αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα. Ένα κτίσμα που ανεγέρθηκε επί τουρκοκρατίας από τον αείμνηστο Ελληνοαιγύπτιο πατριώτη Αποστολίδη.

Ένα πανέμορφο αρχοντικό, στο λιμάνι του Porto Lago, που αργότερα μετατράπηκε σε λέσχη των Ιταλών αξιωματικών και που καταστράφηκε από τους ανελέητους γερμανικούς βομβαρδισμούς το 1943. Το κτίσμα αυτό, όπως και πολλά αλλά στην θέση Γωνία απαλλοτριώθηκε επ’ αμοιβή, για τις ανάγκες του Ιταλικού Βασιλικού πολεμικού ναυτικού. Ήταν ένα σπίτι δίπλα στην θάλασσα, σε περίοπτη θέση, στην άκρη της οριοθετημένης περιοχής που οι Ιταλοί ονόμαζαν Γωνία.

Αυτό το κτίσμα με Κυβερνητικό διάταγμα του 1934 εντάχτηκε στην περιφραγμένη περιοχή του πολεμικού ναυτικού και βέβαια υπέστη τροποποιήσεις μιας και προορίζονταν για λέσχη αξιωματικών. Στο αρχοντικό αυτό διατήρησαν εν μέρη το παλιό του στυλ. Διαμορφώθηκε σε τρεις ορόφους, προσαρμόστηκε κεραμιδοσκεπή, τοποθετήθηκαν νέα πατώματα, μεγάλα πορτοπαράθυρα, διαφορετικά σε κάθε όροφο, για τον καλύτερο εξαερισμό.

Όλα σχεδιασμένα από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες του πολεμικού Ναυτικού. Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου εντάχθηκε ένα γήπεδο τένις, ενώ δόθηκε μια νότα φρεσκάδας με την χρήση πράσινου το όποιο διασχίζονταν από μονοπάτια που οδηγούσαν σε διαφορετικά παρτέρια. Ακριβώς διπλά έκτισαν ένα παραλληλεπίπεδο κτίσμα με πέντε υπέροχες αψιδωτές πόρτες στην είσοδο του, προορισμένο για αίθουσα χορού και άλλων δραστηριοτήτων αναψυχής.

Στην μπροστινή πλευρά του κτιρίου επί της θάλασσας έφτιαξαν αυτόν τον εξαιρετικό κύκλο που έως και σήμερα δίνει μια άλλη διάσταση στο λιμάνι. Αυτόν τον κύκλο τον ονόμαζαν ο « Κύκλος των Αξιωματικών ναυτικού». Στο συγκεκριμένο σημείο σκάφη του πολεμικού ναυτικού μετέφεραν τους αξιωματικούς από την απέναντι ναυτική βάση του San Giorgio και από τον αερολιμένα του Gianni Rossetti.

Ένα κτίσμα κόσμημα που όλοι εμείς δυστυχώς δεν το είδαμε μιας και ο ανελέητος Γερμανικός βομβαρδισμός κατέστρεψε αυτό το μοναδικό σε ομορφιά κτίσμα .

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.