Καρτολίνες στα Ιταλικά ή Καρτ ποστάλ στα Γαλλικά

Συλλογή φωτογραφιών

Οι πρώτες καρτ ποστάλ τυπώθηκαν το 1912 με την άφιξη των Ιταλών στο νησί της Λερού και επανεκδόθηκαν το 1916. Είχαν για θέματα τα τοπία της Αγ. Μαρίνας, Πλατάνου, Κάστρου κτλ. (από το Alterocca Terni). Τα γνωστά τυπογραφεία της εποχής ήταν ένδεκα. Στην Λέρο υπήρχε το τυπογραφείο Antigoni – S. Barbara. Αυτό άρχισε να δουλεύει και να τυπώνει το 1929. Σε αυτό το τυπογραφείο οφείλουμε τις ιστορικές εικόνες με την επίσκεψη του Ιταλού βασιλιά το 1929 και την αποτύπωση της γιορτής των Θεοφανίων.

Καρτολίνα που απεικονίζει πιθανόν το Παντέλι και στο βάθος το κάστρο

Άλλο γνωστό τυπογραφείο ήταν το Chryssantou στο οποίο τυπώθηκαν 10 θέματα με τοπία από το Λακκί και τα Άλιντα. Με αυτές τις κάρτες οι άνθρωποι της εποχής εκείνης επικοινωνούσαν γραπτά μεταξύ τους, καθώς το πίσω μέρος της κάρτας ήταν έτσι διαμορφωμένο ώστε να μπορεί κανείς να γράψει μια μικρή επιστολή.

Καρτολίνα που απεικονίζει το κάστρο της Λέρου και την Αγ.

Μερικές από τις ιστορικές αυτές κάρτες του 20ου αιώνα μου έστειλε ο ευγενέστατος κ. Εμμανουήλ Ψαράς, τυπογράφος στο επάγγελμα από την γειτονική Κάλυμνο. Είναι κάρτες που απεικονίζουν εννέα διαφορετικά θέματα από τα 300 περίπου που εκδόθηκαν επί της Ιταλοκρατίας. Οι κάρτες αυτές απεικονίζουν τοπία, κτίρια, ναυτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, αφίξεις υψηλών προσώπων και αλλά. Από αυτές μπορείς να δεις πώς ήταν τότε η Λέρος και να την συγκρίνεις με το σήμερα.

Στις 1-7-2020 παρέδωσα τις εννέα κάρτες που μου έστειλε ο φίλος Ψαράς Εμμανουήλ, στα έμπειρα χέρια του Βιβλιοθηκάριου κ. Δημήτρη Σταματέλου. Έτσι πλέον οι κάρτες αυτές βρίσκονται στο φυσικό τους σπίτι και ο καθένας μπορεί να τις δει στην Βιβλιοθήκη Λέρου.

Ο Φράνκος παραδίδει τις καρτολίνες στη βιβλιοθήκη της Λέρου

#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #ww2 #worldwar2


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.