Κατεστραμμένα Μνημεία

Ο Φράνκος μπροστά από εγκαταλελειμμένο κτίριο

Υπάρχουν αξιόλογα μνημεία της νήσου Λέρου, που στην διάρκεια του χρόνου καταστράφηκαν ή εξαφανίστηκαν μετά από χοντροκομμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις και κάτω από την αδιαφορία των Κρατικών λειτουργών.

Μνημεία όπως η εκκλησία των Αγ. Αναργύρων και ο τρίπατος πύργος στην περιοχή των Τεμενίων, είναι καταγεγραμμένα από τον νοτάριο, δηλαδή τον συμβολαιογράφο της τότε εποχής. Το 1087 μ.Χ πριν από εννιακόσια τριάντα ένα χρόνια, με εντολή του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α. Κομνηνού, δόθηκαν στον όσιο Χριστόδουλο τα προάστια του Παρθενιού και των Τεμενίων της νήσου Λερού.

Στο δεύτερο προάστιο ανήκει και η εκκλησιά των Αγ Αναργύρων. Μια εκκλησιά που όλοι λίγο-πολύ την ξέρουμε και την έχουμε επισκεφθεί, μιας και βρίσκεται σε εύκολα προσβάσιμο σημείο λίγα μέτρα από την θάλασσα.

Ανάμεσα στα δέκα μοναδικά Πατμιακά έγγραφα αναφέρονται τα εξής:

“Οι εξωτερικές της διαστάσεις είναι 5,40μ. x 4,90μ. και χαρακτηρίζεται ως εκκλησία θολωτή, δρομική, τεθυρωμένη, ζωγραφισμένη, έχουσα εικόνας χρυσοπετάλους μικράς δυο, τους Αγίους Αναργύρους και τον Άγιο Γεώργιο. Σταυρός μέγας ξύλινος το Άγιον καγκέλλιον μετά συστεματίων μαρμάρινων.”

Σήμερα βέβαια δεν διακρίνεις τίποτε από τον ζωγραφισμένο διάκοσμο και τον μεγάλο ξύλινο σταυρό, αλλά ούτε τις δυο μικρές χρυσές εικόνες, ούτε και τα μάρμαρα που είχε επισημάνει στην περιγραφή του ο νοτάριος. Και αυτό διότι οι παρεμβάσεις ήταν και συνεχίζουν να είναι καταστροφικές. Έτσι, με μια πέτρινη επιγραφή πάνω από την είσοδο με μαύρα κακότεχνα γράμματα να επισημαίνουν ότι “ΗΓΕΡΘΗ ΔΑΠΑΝΗ ΛΕΡΙΩΝ 1906”, καταφέραμε το ακατόρθωτο· ένα μοναδικό μνημείο χιλίων χρόνων, το κάναμε εμείς μνημείο εκατό χρόνων.

Τέτοια θαύματα μόνο εμείς καταφέρνουμε σε αυτόν το πλανήτη! Ένα μνημείο που θα έπρεπε στην είσοδο του να υπάρχει η πραγματική Ιστορία και ηλικία του. Μια εκκλησία που θα έπρεπε να είναι τόπος προσευχής, και παράλληλα να είχε προωθηθεί σαν θρησκευτικό-τουριστικό αξιοθέατο, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια από τις παλαιότερες ίσως και η παλαιότερη εκκλησία της Λέρου.

Λυπάμαι αν σας κούρασα, αλλά με τις παρεμβάσεις που οι ίδιοι κάνουμε καθημερινά, καταστρέφουμε μνημεία που αύριο θα τα αναζητάμε, όμως θα έχουν για πάντα χαθεί...

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #AtheatiLeros


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.