Ξενώνας Αξιωματικών...Casa Rossa

Casa Rossa

Ένα πανέμορφο διώροφο #κτίριο του προηγούμενου αιώνα, κτισμένο κοντά στην θάλασσα στην θέση Γωνία, απέναντι από την άλλοτε μεγάλη προβλήτα. Εκεί η οικογένεια του Αντωνέλλου είχε διαλέξει να κτίσει το αρχοντικό της για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Ένα κτίριο που λίγο αργότερα επιτάχθηκε και απαλλοτριώθηκε από την Ιταλική διοίκηση. Το διώροφο αυτό, μετά από τις αλλεπάλληλες κτιριακές τροποποιήσεις που δέχτηκε κατά καιρούς, επί Ιταλοκρατίας λειτούργησε ο επάνω όροφος ως ξενώνας αξιωματικών, ενώ στο ισόγειο δημιουργήθηκε μια μεγάλη τραπεζαρία για τους αξιωματικούς της ναυτικής βάσης. Λίγο αργότερα στεγάστηκε το στρατιωτικό Ιταλικό ταχυδρομείο, καθώς και οι ασύρματες επικοινωνίες της ναυτικής βάσης. Στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στέγασε τις Γερμανικές ναυτικές δυνάμεις. Το ίδιο κτίριο μετά την ενσωμάτωση περιήλθε στην ιδιοκτησία του Βασιλικού πολεμικού ναυτικού και αξιοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως ξενώνας αξιωματικών.

Το 2012 το κτίσμα μπήκε στο στόχαστρο νέων επισκευών. Ένα έργο το οποίο καθυστέρησε λόγω των έκτακτων οικονομικών μέτρων. Το 2016 ο τότε διοικητής της ΥΝΤΕΛ αρχιπλοίαρχος Λουκάς Ανδρέου ζητά από τον Α/ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο Αποστολάκη να προχωρήσει το έργο. Έτσι μετά από έναν χρόνο στις 14-6- 2017 το έργο εγκαινιάσθηκε με την παρουσία του υπουργού άμυνας κου Καμένου, του περιφερειάρχη κ. Γ Χατζημάρκου και άλλων επισήμων καθώς και πλήθος κόσμου.

Ένα κτίσμα κόσμημα για το νησί μας, ένα κτίριο το οποίο στέγασε κατά καιρούς δεκάδες εκατοντάδες κόσμο .

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #κτίρια


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.