Μάιο μήνα ο δράκος χάφτει μύγες…

Συλλογή φωτογραφιών

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε δει ή έχουμε μυρίσει αυτό το υπέροχο μοναδικό φυτό, που μεγαλώνει και ζει στους κήπους μας, στα χωράφια και στα κακοτράχαλα βουνά μας. Ένα φυτό που η όψη του στην αρχή σε τρομάζει και η βαριά μυρωδιά του σε απωθεί μακριά.

Φιδόχορτο

Φιδόχορτο ή Δρακοντιά το αποκαλεί ο πολύς κόσμος, όμως έχει και άλλες πολλές ονομασίες όπως μαύρη φιδόγλωσσα, μαύρος δράκος, μαύρο πουλί, το πουλί του αράπη, στην Κρήτη αγριοκρίνο κ.λ.π. Το φυτό φτάνει σε ύψος μέχρι το ένα μετρό, το δε λουλούδι του είναι αρκετά μεγάλο και μοιάζει με σπάθα! Είναι ένα ξεχωριστό, ένα μοναδικό σκούρο πορφυρό λουλούδι. Όταν το πρωτοβλέπεις σου δίνει την εντύπωση ότι μοιάζει με το κεφάλι ενός μικρού δράκου.

Θεωρείται φαρμακευτικό αλλά και δηλητηριώδες φυτό. Μυστήριο καλύπτει αυτό το περίεργο φυτό, που η έντονη μυρωδιά του λουλουδιού του είναι η αιτία που προσελκύονται τα έντομα και κυρίως οι μύγες οι οποίες εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του άνθους. Στην συνέχεια νεκρώνονται με απώτερο σκοπό το φυτό να γονιμοποιηθεί αλλά και να πάρει νέα θρεπτικά στοιχεία.

Το σχέδιο αυτού του φυτού έχει βρεθεί σε σαρκοφάγους στην Ανατολική Κρήτη. Στην αρχαία Ελλάδα είχε συνδεθεί με τα φίδια που αντιπροσώπευαν τα μυστήρια του κάτω κόσμου! Με αυτά και με τα αλλά, ο καιρός πέρασε και ο μήνας Μάιος έσκασε μύτη. Σας εύχομαι καλό μήνα με υγεία!

Ο Φράνκος με φιδόχορτο στο χέρι

#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.