Μανδραγόρας… Το μήλο του έρωτα
Όλοι όσοι ανεβαίνετε στα βουνά της Λέρου, σίγουρα θα έχετε συναντήσει αυτό το υπέροχο ποώδες φυτό. Οι ονομασίες που κατά καιρούς ακούγονται είναι Μανδραγοράς, τα αυγά της κουρούνας, μαντραγούδα, καλάνθρωπος, σκαλάνθρωπος. Ένα φυτό που αυτήν την εποχή θα το συναντήσετε σε βραχώδη σημεία, στολισμένο με πανέμορφα μπλε και άσπρα λουλούδια.
Οι καρποί του μοιάζουν με μικρά αυγά, στην αρχή είναι πράσινοι και όταν ωριμάσουν, στις αρχές του καλοκαιριού, κιτρινίζουν ή παίρνουν ένα χρώμα πορτοκαλί. Είναι υπόγλυκοι, ελαφρώς αρωματικοί και πολύ τοξικοί.
«Από τη ρίζα του μανδραγόρα, οι μάγοι και οι μάγισσες κατασκεύαζαν τα πιο περίφημα κι αποτελεσματικά ερωτικά φίλτρα, που είχαν τεράστια ζήτηση γιατί ενέπνεαν πάθος φλογερό κι άσβηστο. Μάλιστα κατά τον Μεσαίωνα, ανάγκαζαν τα όμορφα κορίτσια να πίνουν φίλτρο από τις ρίζες του μανδραγόρα και οι κοπέλες έπεφταν από μόνες τους στην αγκαλιά των ηγεμόνων. Ακόμα και σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στο πανίσχυρο φυτό, όταν θέλουν να κάνουν μάγια ή να γοητεύσουν κάποια».
Διαβάζοντας περισσότερα, μαθαίνουμε ότι είναι ένα φυτό δηλητηριώδες για όλους εμάς που αγνοούμε τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν το μήλο του έρωτα, οι Εβραίοι το μήλο της αγάπης και οι Άραβες το μήλο του διαβόλου. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το μανδραγόρα ως υπνωτικό, αναλγητικό και ηρεμιστικό, ενώ κατά το μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό σε εγχειρήσεις.
Λέγεται ότι αυτό το φυτό αν φαγωθεί πειράζει στο νευρικό σύστημα, προκαλεί απώλεια της όρασης, παραλήρημα και στο τέλος ο άνθρωπος καταλήγει σε θάνατο.
Οι επιστήμονες μας λένε ότι «η τοξικότητά του οφείλεται στην παρουσία των αλκαλοειδών σκοπολαμίνη, υοσκαμίνη και ατροπίνη. Οι ουσίες αυτές περιέχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στη ρίζα του φυτού. Ο μανδραγόρας περιέχει επίσης, ψευδοϋοκυαμίνη, αποατροπίνη και μεγάλη περιεκτικότητα σε μανδραγορίνη».
Η ρίζα αυτού του φυτού έχει ανθρώπινο σχήμα και μάλιστα λένε ότι όποιος το ξεριζώσει κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί και να πεθάνει Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι από αυτό το φυτό, έφτιαχναν ερωτικά φίλτρα ενώ οι ρίζες του θεράπευαν τους πόνους των αρθρώσεων.
Υπάρχουν δεκάδες θρύλοι και παραδόσεις για το φυτό που έχουμε στα βουνά του νησιού μας. Εγώ σας προτείνω να ακολουθήσετε την αλάνθαστη συνταγή της μητέρας μου! Μην το πλησιάζετε!
#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα
Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή
Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.