Ο μπλε θησαυρός στον αιγιαλό της Λέρου

Κολάζ φωτογραφιών

Πόσα αλλά πράγματα άραγε να υπάρχουν σε αυτό το υπέροχο νησί; Οι μπλε πέτρες βρίσκονται στα δυτικά της νήσου Λέρου… Υπάρχουν εκεί για να μας θυμίζουν ότι αυτό το νησί κόσμημα, είναι η διαμαντόπετρα της Μεσογείου.

Είναι ένας ιερός τόπος που χρόνια τώρα προσφέρει απλόχερα στους περιηγητές προστασία, λόγους για έρευνα, αλλά και τόπους για προσευχή.

Εκεί που υπάρχουν οι τρεις ναοί και ένας πέτρινος τάφος, εκεί που σταματά να λειτουργεί το G.P.S, εκεί που ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει σε μια άλλη εποχή, εκεί σε μια άκρη, όταν ο πουνέντες φυσά και αγριεύει η θάλασσα , το κύμα εναποθέτει στην αμμουδιά αυτές τις μοναδικές μπλε πέτρες. Όταν σε άλλους τόπους οι άνθρωποι άναβαν τα καμίνια στους χίλιους βαθμούς για να ανακατέψουν τον χαλκό με το ανθρακικό ασβέστιο και την χαλαζιακή άμμο για να φτιάξουν το μπλε χρώμα του ουρανού, στο νησί της Λέρου η ίδια η φύση δουλεύει από μόνη της και παράγει αυτό τα μοναδικά αριστουργήματα.

Μπλε πέτρες

Πέτρες που προφανώς παγιδεύονται σε χημικές προσμίξεις, πέτρες που γίνονται κοσμήματα ομορφιάς σε μια και μοναδική παραλία της Λέρου! Την παραλία αυτή ο χαρτογράφος το 1688 την αναφέρει ως Golfo Feraco. Εκεί είναι που εσύ πρέπει να πας, να ψάξεις, να περιηγηθείς και να διαβάσεις από χάρτες, αλλά και από τα βιβλία που δυστυχώς μέχρι και σήμερα είναι καλά σφραγισμένα στα συρτάρια των ολίγων...

Κοντινή φωτογραφία των λίθων

Όπως γράφει ο ευγενικός φίλος Γεωδίφης σε μια από τις αναρτήσεις του, αυτό το μπλε χρώμα κατάφεραν να το φτιάξουν τεχνικά οι Αιγύπτιοι πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια. Ήταν πανάκριβο υλικό το όποιο χρησιμοποιούσαν για σμάλτο στα κεραμικά καθώς και στην υαλουργία. Το Αιγυπτιακό μπλε χρώμα το χρησιμοποιούσαν οι Ασσύριοι το 1350 π.Χ., οι δε Κινέζοι γύρω στο 500 π.Χ.

Ο Φράγκος με τις μπλε πέτρες στο χέρι

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.