Τα Παλατσίνα του Porto Lago 1936-1939

Με την ολοένα αυξανομένη παρουσία των Ιταλικών Στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί της Λέρου παρουσιάστηκε το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών για αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και εργαζομένους στις εταιρίες δημοσίων έργων.

Τα παλατσίνα του Porto Lago (1936 - 1939)

Ο Mario Lago το 1932 αναφέρει για πρώτη φορά το πρόβλημα στο υπουργείο εξωτερικών υποθέσεων της Ιταλίας. Η εισήγηση για την επίλυσή του γίνεται δεκτή και μετά από τις τροποποιήσεις του 1934 αρχίζει η κατασκευή των πρώτων σπιτιών το 1936 στον ήδη απαλλοτριωμένο επί πληρωμή χώρο στο γνωστό σε όλους μας Λακκί ή Porto Lago.

Τον Απρίλιο του 1933 ο σεισμός των 6,6 ρίχτερ που έγινε στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Νισύρου καταστρέφει την παλιά πόλη της Κω. Έκτοτε και με βάση αυτό το γεγονός η κατάσταση αλλάζει και δίνεται εντολή τα νέα #κτίρια που θα κατασκευάζονταν στο Λακκί της Λέρου να φτιαχτούν με τους τότε αντισεισμικούς νόμους. Η αλλαγή αυτή εκτόξευσε στα ύψη τον οικονομικό προϋπολογισμό της τότε I.G.N.I.S. (Εταιρία στέγασης των Δημοσίων Υπαλλήλων). Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, μαστόρια και εργάτες, δουλεύουν κάτω από αυστηρό έλεγχο των αρχών για να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στα δυο επόμενα χρόνια. Τα σχέδια έχουν κατατεθεί και είναι όλα έτοιμα για το μεγάλο βήμα. Η Εταιρία Vittorio Isolica di Rodi θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την τεράστια αυτή εργασία. Προς το τέλος του 1936 ο τότε νέος κυβερνήτης, επισκέπτεται το νησί της Λέρου και παραλαμβάνει τα πρώτα κτίσματα. Η αποπεράτωση του έργου θα καθυστερήσει λόγω του ότι

Έτσι η εκφόρτωση των υλικών γινόταν σε αλλα μέρη και αυτό καθυστερούσε τις εργασίες. Ο μηχανικός Rodolfo Petracco αναλαμβάνει να κατασκευάσει τις πρώτες τέσσερις μονώροφες βίλες στον κεντρικό δρόμο Viale del Re. Την ίδια εποχή ο μηχανικός Bernabiti αναλαμβάνει την κατασκευή στον δρόμο Viale Impero έξι διωρόφων συγκροτημάτων εκ των οποίων το κάθε ένα περιλαμβάνει τέσσερις μικρές κατοικίες για τους υπαξιωματικούς. Μια ξεχωριστή, μοναδική Βίλλα δημιουργείται για ανώτερο αξιωματικό στον δρόμο Via Gienoves και δεκάδες αλλά σπίτια κατασκευάζονται στην μοναδική αυτή πόλη του Porto Lago.

Κατασκευή κατοικιών

Τα σπίτια κατασκευάστηκαν με σκελετό από μπετό και σίδερο και ήταν εξ ολοκλήρου πετρόκτιστα για να αντέχουν στους σεισμούς και στην αλμύρα της θάλασσας… Σπίτια κατασκευασμένα να αντέχουν στην φθορά του χρόνου, με μια ιδιαίτερη λιτή αρχιτεκτονική, με αυλές και μπαλκόνια, με μεγάλα ανοίγματα σε πόρτες και παράθυρα , με κήπους, μεγάλα μεσοδιαστήματα μεταξύ των κατοικιών ώστε να υπάρξει η ανάλογη δενδροφύτευση καθώς και η αίσθηση του «κατοικώ ανάμεσα στο πράσινο και στο μπλε της θάλασσας».

Λακκί… μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα εκείνης της εποχής πόλη! Μια πόλη με υπόγειες στοές για την αποστράγγιση των βρόχινων νερών, με πεζοδρόμια αριστερά και δεξιά, με δρόμους που δίνουν την δυνατότητα να διασταυρώνονται τέσσερα αυτοκίνητα ταυτόχρονα, με το σχολείο της, την αγορά της, την εκκλησία της, το τελωνείο, το λιμεναρχείο, το ξενοδοχείο, το ταχυδρομείο, το Θέατρο, το δημαρχείο, το νοσοκομείο και αλλά πολλά και χρήσιμα κτίρια που δεν περιγράφονται σε μια κόλλα χαρτί.

Κτίρια που δυστυχώς λόγω της ανικανότητας μας τα αφήσαμε να αρμενίζουν στην τύχη τους... μια πόλη που έως και σήμερα αδυνατούμε να την συντηρήσουμε! Τα σπίτια της νέας πόλης συνεχίστηκαν να κτίζονται έως ότου η Ιταλία, αλλά και όλη η Ευρώπη, μπήκε στην δύνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια δίνη που σταμάτησε την ροή του πολιτισμού και έφερε στον κόσμο το μίσος τον θάνατο και ατέλειωτο πόνο σε όλους όσους έζησαν εκείνη την καταστροφική εποχή!

#κτίριο #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.