Η Ιστορία της θερινής κατοικίας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Συλλογή φωτογραφιών σχετικά με την θερινή κατοικία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Επί Τουρκοκρατίας η Λεριακή Αδελφότητα Καΐρου, για να βγάλει την Λέρο από την απομόνωση, επιχορήγησε πλοία του Αυστριακού πλοιοκτήτη Λόυδ για να προσεγγίζουν το νησί. Ο σιτέμπορος και πλοιοκτήτης Νικόλας Χαραμής προσκάλεσε και φιλοξένησε για πρώτη φορά το 1882 στην παραλιακή του έπαυλη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Σωφρόνιος

Ο Σωφρόνιος ενθουσιάστηκε τόσο από την φιλοξενία των κατοίκων όσο και από το υγιεινό κλίμα της Λέρου, ώστε ζήτησε από τον Νικόλαο Χαραμή να επιβλέψει την ανέγερση της μελλοντικής θερινής κατοικίας του στο νησί Λέρου. Ενάμιση χρόνο μετά, δηλαδή το 1884, η θερινή κατοικία μαζί με το παρεκκλήσι, ήταν έτοιμα να τον υποδεχτούν.

Πλακέτα που αναφέρει σε ελληνικό σύστημα αρίθμισης το έτος ανέγερσης 1884 και μήνα Οκτώβριο

Ο πατριάρχης Σωφρόνιος μέχρι τα βαθιά του γεράματα κάθε καλοκαίρι επισκεπτόταν την Λέρο. Οι Λεριοί τον υποδέχονταν πάντα με ιδιαίτερη χαρά, μιας και ο ίδιος είχε μεσολαβήσει μέσω της αδελφότητας να κτιστεί η Αστική σχολή. Ο πατριάρχης δώρισε την έπαυλή του στην Παναγία του Κάστρου.

Το 1889 σε ηλικία 110 χρόνων πέθανε με το παράπονο ότι ήταν μεγάλος και δεν μπορούσε να επισκεφθεί την Λέρο που τόσο αγάπησε. Τα χρόνια πέρασαν και τον Νοέμβριο του 1943, το κτίριο βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά αεροπλάνα με αποτέλεσμα να καταστραφεί μερικώς.

Παλιά φωτογραφία του 1930 που φαίνεται η θερινή κατοικία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Επισκευάστηκε πρόχειρα το 1955 από την μητρόπολη Λέρου και λειτούργησε ως πανσιόν έως και το 1974. Το κτίριο όμως ήταν σαθρό και επικίνδυνο λόγω των πρόχειρων επισκευών και συντηρήσεων που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια.

Πολύ αργότερα, επί των ημερών του δραστήριου μητροπολίτη μακαριστού Νεκταρίου, το οίκημα αυτό εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG ΙΙ, επισκευάστηκε και στις 26 Σεπτεμβρίου του 1999 εγκαινιάσθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο παίρνοντας το όνομα «Σχολή Σοφίας». Έκτοτε αυτό το κτίριο στολίδι για το νησί της Λέρου, χρησιμοποιείται ως κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη, οσάκις βέβαια βρίσκεται στο νησί μας.

Επίσης η συνεδριακή αίθουσα των 150 θέσεων, πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Το κόσμημα αυτό, βρίσκεται στην πλέον τουριστική περιοχή των Αλίντων. Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία του γνωστού σε όλους μας «Πατριαρχείου Λέρου».

Σύγχρονη φωτογραφία της κατοικίας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.