Στα πέτρινα περιβόλια της απομόνωσης

Συλλογή φωτογραφιών με θέμα "Στα πέτρινα περιβόλια της απομόνωσης"

Στον απάνεμο κόλπο των Λεπίδων, εκεί που ξεδιπλώνεται τόση ιστορία, εκεί βρέθηκε και ο ανθρώπινος πόνος αντάμα! Λέρος – Λέπιδα.. ένας τόπος εξορίας και απομόνωσης! Ένας τόπος συγκέντρωσης αποκλεισμένων, που χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες για τους «άλλους Έλληνες», στον εικοστό αιώνα της λευτεριάς και της προόδου! Σ’ αυτόν τον τόπο η βία σήκωσε κεφάλι απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό»..! Τον μαστιγώνει και αυτός μην μπορώντας να μιλήσει σιωπά…

Παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία  που απεικονίζει εγκλείστους Συνεργάτη, τα εθνικά μας σύνορα είναι αδιαπραγμάτευτα… αυτός όμως είναι ο «εσωτερικός εχθρός» και πρέπει να ζήσει ήρεμα και ήσυχα στο περιβόλι με τις πέτρες. Σε εξοστρακίζω στο νησί, σε ονομάζω μίασμα και σε αποκόπτω από τον υγιή ιστό, έως ότου περάσει ο κίνδυνος και εσύ συνετιστείς. Ολόγυρα σου θα ορθώσω συρματοπλέγματα, έτσι που την μολυσματική μιλιά σου, να την ακούει μόνο ο όμοιος σου!

Εικοστός αιώνας! Ο αιώνας της απελευθέρωσης και συνάμα των στιγματισμένων, των έγκλειστων τρελών και των αποκλεισμένων λεπρών, των πολιτικά φυλακισμένων και των απομονωμένων θρησκευτικά αντιπάλων σου.. κι εσύ γιορτάζεις την ελευθερία σου με παρελάσεις και ύμνους! Ακούγονται στο χωριό οι καμπάνες και οι ψεύτικες και υποκριτικές ψαλμωδίες που φτάνουν μόνο μέχρι το αυτί του διπλανού σου χειροκροτητή. Εσύ είσαι υπέρ της αδιαπραγμάτευτης ελευθερίας σου και παράλληλα με την σιωπή σου γίνεσαι δεσμώτης και τύραννος. Έσφαλες! Σε βάζω σε στρατόπεδο, σε ταΐζω, σε ποτίζω και εσύ μάθε να μην μιλάς... σταμάτα να σκέπτεσαι.. σε φροντίζω εγώ.. εσύ στάσου εκεί όρθιος! Μπορεί και να τα καταφέρεις! Τώρα πήγαινε στο πέτρινο περιβόλι, πάρε τα λευκά μάρμαρα που σου δίνω, δούλεψε τα με τα χεριά σου και χτίσε τα όνειρα σου!

Παλιά φωτογραφία που απεικονίζει εγκλείστους πίσω από συρματοπλέγματα

Σύντροφε, άκου τα πουλιά! Κελαηδούν για εμάς ! Μην τα τρομάξεις όμως με τις κραυγές σου, θα φύγουν μακριά από το συρματόπλεγμα και θα χάσουμε την λαλιά τους, θα μείνουμε πάλι μόνοι μας και μπορεί να μην το αντέξω αυτήν την φορά! Μια όμορφη για σένα ημέρα, εγώ θα ρίξω τα συρματοπλέγματα, θα σε απαλλάξω από τους φρουρούς σου και θα σε αφήσω ελεύθερο! Όμως εσύ δεν θα θέλεις να φύγεις, γιατί θα έχεις συνηθίσει τους δεσμώτες σου, θα ντρέπεσαι για τον εαυτό σου, και θα προτιμήσεις τον όμορφο κοινωνικό σου αποκλεισμό!Άκου εμένα, μόνο εγώ μπορώ να σε βάλω στον σωστό τον δρόμο , φτάνει εσύ να αλλάξεις γνώμη! Αυτά που σου έμαθαν οι άλλοι, είναι λάθος..! Άκου εμένα και μετά θα είσαι ένας από μας! Είσαι ελεύθερος αδελφέ μου, τώρα ανήκεις σ’ εμένα, μπορείς να σηκώσεις και πάλι κεφάλι!

Μην ξεχνάς όμως τις καλοπροαίρετες συμβουλές που σου έδωσε ο πρώην συνεργάτης μου, αυτές θα σε κρατήσουν μακριά από τα απόβλητα της κοινωνία μας. Έλα με εμάς εδώ! Θα κάνεις αυτά που θέλεις εσύ και εμείς θα σε προσέχουμε, μην ανησυχείς! Και για σένα Αχμέτ που ζεις και εσύ σε αυτήν την ιστορική περιοχή των Λεπίδων, μην στενοχωριέσαι! Θα σου φτιάξουμε νέο, γερό, σιδερένιο, σπίτι! Εδώ δεν θα κινδυνεύεις.. υπάρχει ολόγυρα σου η θάλασσα που θα σε προστατεύει! Μείνε μακριά απ’ αυτούς που αποκαλούν φασίστες! Εμείς θα βάλουμε δίπλα σας, κοντά σας, ανθρώπους γνώστες των καταστάσεων για να σας προσέχουν. Δείξε εμπιστοσύνη σε εμάς γιατί μόνο εμείς μπορούμε να προσέχουμε τα παιδιά σας! Δεν θα κοιμάστε πλέον σε πλαστικές μαύρες σακούλες, δεν θα βρέχεστε τον χειμώνα, και προ πάντων δεν θα πεινάτε! Θα διαχειριζόμαστε εμείς την κατάσταση! Εμείς αδελφέ μου, μάθαμε να αφουγκραζόμαστε τον πόνο και την δυστυχία σας! Μόνο εμείς ξέρουμε ποιο είναι το σωστό για σας! Δείξε εμπιστοσύνη σε εμάς γιατί μόνο εμείς μπορούμε να προσέχουμε τα παιδιά σας!

Ο Φράγκος στην φωτογραφία συζητάει με έναν άντρα.


Συλλογή φωτογραφιών ΕΔΩ


#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.