Στο βουνό του Τσίγκουνα, το σπάνιο είδος επιφανειακού σιδήρου

Συλλογή φωτογραφιών

Στο βουνό του Τσιγκούνα φαίνεται να είχε ο θεός Ήφαιστος το εργαστήρι του, μιας και αυτό το βουνό συνεχίζει να μας εκπλήσσει ακόμα και σήμερα. Μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι στους πρόποδες του βγαίνουν ακόμα και σήμερα τα ιαματικά νερά που πλέον εντέχνως μέσω ενός υπογείου δικτύου δυστυχώς οδηγούνται στην θάλασσα.

Φωτογραφία του βουνού Τσίγκουνα

Σήμερα διαπίστωσα ότι στην επιφάνεια του Τσίγκουνα υπάρχουν μεταλλεύματα σιδηρού. Σε αυτό το ευλογημένο νησί μετά από μια μακρόχρονη ερευνά κατάφερα να ανακαλύψω και να διαπιστώσω ότι υπάρχει το πλέον διαδεδομένο μετάλλευμα για όλες τις μεταλλικές κατασκευές από αρχαιοτάτων χρόνων.

Οι πιο παλιοί ίσως να θυμούνται ότι κάποτε είχε γίνει προσπάθεια εξόρυξης, αλλά και αυτή ναυάγησε, όπως και τόσα αλλά… Μου έλεγε λοιπόν κάποτε ο δάσκαλος μου Ντανάς Αντωνης: “Φράνκο διάβαζε γιατί θα μείνεις ένα τούβλο στην ζωή σου”...

Διαβάζοντας λοιπόν και εγώ έμαθα ότι ...«Ο καθαρός (στοιχειακός) σίδηρος είναι πολύ σπάνιος στο φλοιό της Γης. Ουσιαστικά, η ύπαρξη καθαρού σιδήρου είναι περιορισμένη στους μετεωρίτες και σε άλλα χαμηλής συγκέντρωσης οξυγόνου και υγρασίας περιβάλλοντα. Ωστόσο είναι αρκετά άφθονα τα σιδηρούχα ορυκτά. Ο σίδηρος ήταν γνωστός στους ανθρώπους από την προϊστορική εποχή. … Οι άνθρωποι άρχισαν να κυριαρχούν στη διεργασία αυτή στην Ευρασία, μόλις από το 2.000 π.Χ., ενώ ο σίδηρος άρχισε να εκτοπίζει τα κράματα του χαλκού σε εργαλεία και όπλα περί το 1.200 π.Χ.. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε με μετάβαση από την Εποχή του Ορείχαλκου στην Εποχή του Σιδήρου».

Μέταλλο που βρέθηκε στον Τσίγκουνα, που συγκρατείται από έναν ισχυρό μαγνήτη

Και βέβαια ακολουθώντας την συνταγή του αειμνήστου δάσκαλου μου, σήμερα μοιράζομαι μαζί σας ένα ακόμα μυστικό. Ίσως αύριο, ίσως μεθαύριο, ο Θεός Ήφαιστος να μου επιτρέψει να σας μεταφέρω, τι άλλο μέταλλο υπάρχει σε αυτό το βουνό το οποίο δούλευε ο Ήφαιστος στο εργαστήρι του…

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση των κειμένων καθώς και για τις κοινοποιήσεις αυτών που γράφω και σας παρουσιάζω σε φωτογραφίες, που μοναδικό στόχο έχουν να μεταφερθεί η ιστορία αυτού του τόπου σε όλον τον κόσμο…. Απ’ ότι βλέπω όλοι μαζί τα έχουμε καταφέρει!

Ο Φράνκος με την χρήση μαγνήτη δείχνει την συγκράτηση  κομματιού μετάλλου

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #AtheatiLeros


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.