Τα ματωμένα τριαντάφυλλα

Συλλογή φωτογραφιών

Ήταν άνοιξη του 1942 όταν ένας πιλότος της Ιταλικής αεροπορίας αποφάσισε με τον πιο παράτολμο τρόπο, να προσφέρει στην αγαπημένη του ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα για να της δείξει την αγάπη του! Ο νεαρός Ιταλός πιλότος υπηρετούσε στην αεροναυτική βάση των Λεπίδων ή βάση Rossetti.

Ήταν ένα γαλήνιο πρωινό μιας ανοιξιάτικης ημέρας, όταν ο ρομαντικός εκείνος νέος θέλησε να περάσει με το μαχητικό υδροπλάνο του, πάνω από το σπίτι της και να ρίξει από το πιλοτήριο ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα στην αυλή της αγαπημένης του. Αψηφώντας το χαμηλό ύψος και αγγίζοντας σχεδόν με τα φτερά του αεροπλάνου την ταράτσα του σπιτιού, έκανε τον τελευταίο αλλά και μοιραίο ελιγμό της ζωής του.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία ιταλικού υδροπλάνου

Με έναν ανατριχιαστικό υπόκωφο ήχο, το αεροπλάνο κατέπεσε και συνετρίβη στα αβαθή νερά του κόλπου. Ήταν δεν ήταν διακόσια μέτρα από το σημείο που βρίσκεται σήμερα ο Μύλος της Αγ. Μαρίνας. Το άσχημο νέο διαδόθηκε γρήγορα και όλη η Λέρος αναστατώθηκε με το τραγικό τέλος του ερωτευμένου άντρα.

Η Διοίκηση της βάσης προχώρησε γρήγορα στον απεγκλωβισμό του άντρα, χρησιμοποιώντας τον Λεριό αυτοδύτη Γάνκη. Όμως παρά τις φιλότιμες, γρήγορες και επιδέξιες κινήσεις του δύτη, ο νεαρός πιλότος ανασύρθηκε νεκρός και μεταφέρθηκε με μία βάρκα στην προβλήτα της Αγ. Μαρίνας.

Έτσι τα κόκκινα τριαντάφυλλα του πιλότου, μαράζωσαν στην αυλή της πανέμορφης μελαχρινής Ιταλίδας. Λέγεται δε, ότι κάποιοι από την γειτονιά άκουγαν για χρόνια να πετά τις νύχτες ένα αεροπλάνο επάνω από το σπίτι της. Αυτήν την τόσο ρομαντική και θλιβερή ιστορία, μου μετέφεραν οι φίλοι Καρπάθιος Γιάννης, Φραντζής Κουβάς και Άννα Καλογεροπούλου. Είναι άνθρωποι που είδαν και έζησαν από κοντά αυτήν την τραγική ιστορία των δυο ερωτευμένων νέων.

Ο Φράνκος φωτογραφία με την Άννα Καλογεροπούλου

#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #ww2 #worldwar2


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.