Τα Νησιά του Αρχιπελάγους την εποχή της Τουρκοκρατίας

Συλλογή πινάκων

Η σκοτεινή περίοδος της Τουρκοκρατίας κράτησε στα νησιά μας 389 χρόνια. Η μαρτυρική κατοχή των νησιών μας άρχισε από τις 22 Δεκεμβρίου του 1522 με την πολιορκία της Ρόδου από τον Σουλεϊμάν και τελείωσε με τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο του 1912.

Η εποχή της Τουρκοκρατίας στιγματίστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες άγριες δολοφονίες παιδιών, γυναικών και γενικά άμαχου πληθυσμού. Οι άγριες λεηλασίες και οι αρπαγές των νέων γυναικών, ήταν αυτό που συνέβαινε μετά από κάθε σφαγή που γίνονταν στα νησιά μας. Οι γυναίκες αλυσοδεμένες σερνόντουσαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής, τα βρέφη κάτω των τριών χρόνων σφάζονταν, τα δε μεγαλύτερα τα μάζευαν οι Οθωμανοί Τούρκοι για να καλύψουν τις στρατιωτικές τους ανάγκες. Τα εξισλάμιζαν και έφτιαχναν τα τάγματα των σκληρών γενιτσάρων.

Την 21η Μάρτιου του 1821 οι Έλληνες ορκίζονται κάτω από τον γέρικο πλάτανο της Αγ. Λαύρας «να μην μείνει Τούρκος στον Μοριά μηδέ σε όλο τον κόσμο.» Η φλόγα του ιερού πολέμου άναψε. Ο τουρκικός ζυγός της καταδυνάστευσης έπρεπε να ξεριζωθεί από αυτόν τον τόπο. Η φλόγα της λευτεριάς απλώνεται και στα δικά μας νησιά. Πρώτη η Πάτμος και μετά η Λέρος με τους αδελφούς Τουρκομάνωλο και Κρασούζη, σηκώνουν το λάβαρο της επανάστασης και συμμετέχουν στην Ανάσταση του γένους.

Τα πράγματα όμως δεν είχαν την ίδια έκβαση σε όλα τα νησιά μας. Στις 10 του Απριλίου του 1821 πρώτα τα Ψαρά σηκώνουν το λάβαρο της επανάστασης. Στις 21 Ιουνίου του 1824 οι Αιγυπτιακές δυνάμεις του Ιμπραήμ αποβιβάζονται στο νησί, σφαγιάζουν 15.000 χριστιανούς και τα κορίτσια πωλούνται για δούλες στα παζάρια της Ανατολής.

«Μετά την καταστροφή των Ψαρών».

Στις 19 Απριλίου 1821, οι κάτοικοι της Σαμοθράκης δήλωσαν στον μουδίρη (διοικητή) του νησιού ότι «του λοιπού είναι Έλληνες ελεύθεροι και κατά συνέπειαν, δεν έχουσι πλέον να πληρώσι φόρους εις τον Σουλτάνον». Ήθελαν την ελευθερία τους και παράλληλα να μην πληρώνουν άλλους φόρους στους Οθωμανούς Τούρκους. Η απάντηση από την Υψηλή Πύλη δόθηκε την 1η Σεπτέμβρη του 1821 με την πλέον βάρβαρη έκβαση. Σφαγιάσθηκαν περίπου 10.000 άνδρες και αγόρια. Τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν στα παζάρια της Κωνσταντινουπόλεως και της Σμύρνης. Τα σπίτια τους κάηκαν. Οι αναφορές στο γεγονός αυτό είναι ελάχιστες. Στην μαρτυρία του Lacroix υπάρχουν δύο και μόνον λέξεις επί του γεγονότος: «Οι Τούρκοι κατερήμωσαν ασπλάχνως την νήσον ταύτην εν τω υπέρ ανεξαρτησίας αγώνι…».

Πίνακας του François- Auguste Vinson: Μετά την σφαγή της Σαμοθράκης

Το 1822 η Χίος τόλμησε να ζητήσει την πραγματική ανεξαρτησία της, αντί αυτού οι γείτονες Τούρκοι στις 30 Μαρτίου του 1822 αποβιβάζονται στο νησί με 7000 στρατιώτες και με την βοήθεια της τουρκικής φρουράς του νησιού καταφέρνουν φονικό πλήγμα στους νησιώτες. 42.000 χριστιανοί της Χίου σφαγιάζονται, 50.000 αιχμαλωτίζονται και 23.000 διαφεύγουν. Για μια ακόμα φορά οι νησιώτες πληρώνουν φόρο αίματος στην Υψηλή Πύλη.

Πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά: Η σφαγή της Χίου

Το 1824 η Κάσος βοήθησε στον ξεσηκωμό της Κρήτης. Οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ κατέπνιξαν την επανάσταση των Κρητών. Στις 29 Μαΐου του 1824 αποβιβάστηκαν οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ στην γειτονική μας Κάσο. Η απόβαση των 4000 Αλβανών στο νησί ήταν τραγική! Ακολούθησε σφαγή 2000 Κασιωτών! Άλλα τόσα παιδιά και γυναίκες αιχμαλωτίστηκαν για να πουληθούν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Οι φιλεύσπλαχνοι Τούρκοι άφησαν πίσω τους στάχτη και πόνο.

Πίνακας του ζωγράφου Γ.

Στις 29 Αυγούστου του 1824 ο συμπατριώτης μας από την Σύμη Σιμπεκής με μερικά αλλά παλληκάρια έδωσαν μάχη στο Παντέλι της Λέρου και κατάφεραν να εκδιώξουν την τουρκική φρουρά από το νησί της Λέρου. Κατάλαβαν την δημαρχιακή εξουσία δια της βίας. Η Λέρος συμπεριελήφθη στα ελεύθερα νησιά της Ελλάδας. Ο τότε κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, έδωσε εντολή στον δήμαρχο Μάρκο Ρεϊση να υψώσει την κυανόλευκη ελληνική σημαία στο Δημαρχείο του Πλατάνου. Η σημαία της ελευθερίας δυστυχώς μετά από τρία χρόνια υπεστάλη όταν έγινε η ανταλλαγή της ελεύθερης Λέρου και των υπόλοιπων Σποράδων με την Εύβοια.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσα από μια πονηρή, σκληρή και ευέλικτη διοίκηση κατάφερε επί 390 χρόνια να καταστείλει δια της βίας το φρόνημα των Ελλήνων νησιωτών. Η υποτιθέμενη αυτοδιοίκηση που είχαν παραχωρήσει στους νησιώτες, με την προτεινόμενη και πάντα ελεγχόμενη από τους καϊμακάμηδες δημογεροντία, έδινε την ψευδαίσθηση ότι αυτοί που τους διοικούσαν ήταν Έλληνες πατριώτες και όχι οι δυνάστες Τούρκοι κατακτητές. Η υποτιθέμενη ανεξιθρησκία και η απαλλαγή από φόρους στα μικρά και άγονα νησιά μας, ήταν η πολιτική με την οποία οι Τούρκοι παζάρευαν την σιωπή των προεστών. Την ίδια πολιτική εξακολουθούν να ασκούν οι Οθωμανοί Τούρκοι, στα έθνη τα οποία καταδυναστεύουν μέχρι και σήμερα.

Σε κάθε νησί υπήρχαν, ευτυχώς λίγοι, τουρκοπροσκυνημένοι Εφιάλτες, που πάντα ήταν πρόθυμοι να καταδώσουν στον Καϊμακάμη (Τούρκος Διοικητής) τις τυχόν εξεγέρσεις των νησιωτών. Οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν για τις χιλιάδες σφαγές των Χριστιανών, άλλους λαούς ξενόφερτους, άλλες ράτσες, από άλλα μέρη.

Τις περισσότερες φορές έβαζαν τους ίδιους τους γενίτσαρους να σφάζουν τους Έλληνες. Θα πρέπει να χαράξουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας, τις ολέθριες σφαγές που συντελέσθηκαν στα κοντινά μας νησιά Κάσο, Χίο, Ψαρά, Κρήτη και οπουδήποτε αλλού υπήρχε η υποψία, ότι μπορεί οι νησιώτες να σήκωσαν κεφάλι.

Τα χρόνια περνάνε, αλλά τα βρώμικα παιχνίδια των Τούρκων και οι προθέσεις τους, εκφράζονται καθημερινά με τις διεκδικήσεις και τις παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου μας. Η Λέρος για μια ακόμα φορά συμπεριελήφθη στο γνωστό τουρκικό σχέδιο Βαριοπούλα. Είμαστε όμως όλοι εδώ, για να θυμίζουμε σε εκείνους που εύκολα ξεχνάνε τις χιλιάδες σφαγές χριστιανών, ότι η καρδιά του Έλληνα νησιώτη δεν σηκώνει άλλη δουλεία και άλλη κατοχή.

Είμαστε εδώ και βροντοφωνάζουμε: «Εμείς δεν έχουμε άλλη πατρίδα, είμαστε εδώ, για να πεθάνουμε εδώ, είμαστε εδώ για να σας θυμίζουμε ότι οι Έλληνες είναι ένας ξεχωριστός λαός που ζητά και προασπίζετε την ελευθερία του με όποιο κόστος». Είμαστε εδώ για να πούμε σε όλους ότι η Ανάσταση του Θεανθρώπου συνοδεύεται και από την Ανάσταση αυτού του υπερήφανου γένους!

Η Ανάσταση

#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.