Το νέο Hot Spot στην περιοχή Πίενα

Συλλογή φωτογραφιών

Το νέο Hot Spot στην περιοχή Πίενα ή Ρίενα ή Ρίανα

Πόση συζήτηση και πόσος πολύς κόσμος επισκέπτεται αυτήν την περιοχή τον τελευταίο καιρό! Ο κάθε ένας δηλώνει την παρουσία του εκεί για διαφορετικούς λόγους. Δικηγόροι, μηχανικοί, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην και νυν αξιωματούχοι, εργολάβοι, εργάτες και μπουλντόζες, βοσκοί, ιδιοκτήτες, και καταπατητές, μαζευτήκαν στην γύρω περιοχή προς αναγνώριση της. Πολλοί άνθρωποι στον ίδιο τόπο, συζητήσεις και σχόλια με λόγια πολλά… φτωχά και πλούσια.

Όλοι σπεύδουν στην νέα γη που μυρίζει χρυσό, σαν τους παλιούς Αμερικάνους χρυσοθήρες στα βουνά της Αλάσκας! Σε έναν τόπο που βγήκε στην επιφάνεια μετά από 77 χρόνια… Ελάτε να κάνουμε μαζί ένα περίπατο! Εξάλλου δικαιούμαστε και εμείς να γνωρίσουμε τα άγνωστα μέχρι τώρα «Πίενα»!

Θέα από του κόλπου στην περιοχή Πίενα

Τα Πίενα είναι μια πανέμορφη περιοχή που ανήκει στον ορεινό όγκο του βουνού Σκουμπάρδα. Οι χαρτογράφοι που είχαν περάσει από αυτήν την περιοχή από το 1400 έως το 1600 μ.X., το παρουσίαζαν στους χάρτες σαν ένα άλλο νησί, με την ονομασία Λέπιδα που ήταν πλησίον της νήσου Λέρου.

Παλαιός χάρτης όπου απεικονίζονται τα λέπιδα ως ξεχωριστό νησί

Εμείς οι μεταγενέστεροι έχουμε χαρτογραφήσει και χρωματίσει αυτό το βουνό με πορτοκαλί χρώμα δείχνοντας ότι είναι βοσκότοπος. Σε αυτόν όπως και σε άλλους πρόχειρα χαρακτηρισμένους βοσκότοπους, δημόσιοι υπάλληλοι και μη, βγάζουν τα προς το ζην!

Ο τόπος αυτός που διατηρεί την ονομασία Πίενα εδώ και πολλούς αιώνες, είναι το μέρος στο όποιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς κατόπιν υποδείξεως, αποφάσισε να φτιάξει το νέο κλειστό Hot Spot των μεταναστών. Είναι ένα στρατηγικό σημείο από όπου μπορείς να ελέγξεις όλο το Λιμάνι του Λακκίου.

Στην πρόσφατη ιστορία αυτού του νησιού, δηλαδή από το 1912 και για 31 χρόνια, η Λέρος και τα Δωδεκάνησα έγιναν κτίση των Ιταλών. Ήταν η εποχή που αλλάξαμε φρουρά στο νησί, εκδιώχτηκαν μετά από 390 χρόνια οι Τούρκοι κατακτητές και επικρατήσαν οι Ιταλοί. Σε εκείνο το σημείο οι Ιταλοί είχαν τοποθετήσει την αντιαεροπορική άμυνα, που θα κάλυπτε από τις επιθέσεις των αεροπλάνων την μαρίνα του Αγ. Γεωργίου, καθώς και το υδατοδρόμιο των Λεπίδων.

Στον ίδιο ιστορικό λόφο είχαν στήσει ένα κάστρο κάποιοι προκάτοχοι τους πριν από χιλιάδες χρόνια… Άραγε ποιοι ήταν αυτοί; Είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε μάλλον ποτέ. Εκεί υπάρχουν κάποια ορφανά κτίσματα για τα οποία δεν έγινε ποτέ καμία επίσημη ερευνά. Μάλλον δεν ήταν γνωστά σε καμία Υπηρεσία.

Απομεινάρια κτίσματος

Τα κτίσματα αυτά, θα ισοπεδωθούν από τις ερπύστριες των εργολάβων…. Πάνε χρόνια που κάνω εκκλήσεις να δούνε οι ειδικοί αυτόν τον τόπο, όμως ποτέ δεν έγινε καμία επίσκεψη από κανέναν μεγαλόσχημο. Ας ελπίσουμε ότι θα επιτραπεί η παρουσία αρχαιολόγου κατά την κατεδάφιση, έτσι ώστε να μαζέψουμε από τα μπάζα τον πολιτισμό που μας άφησαν οι προκάτοχοι μας!

Τώρα όλοι μαζί ξαφνικά φωνάζουμε και χτυπιόμαστε ο κάθε ένας βέβαια για τον δικό του λόγο. Νομίζω ότι είμαστε άξιοι της τύχης μας… Ένα ακόμα μνημείο σε λίγο καιρό θα καταστραφεί χωρίς να μάθουμε ποτέ τι ήταν και σε ποιο αιώνα ανήκε. Κάθε μέρα χάνει και μια μάχη η ιστορίας μας! Κάθε μέρα αυτός ο τόπος μπαίνει πιο βαθιά στο σκοτάδι της ανικανότητας μας. Δεν καταφέραμε να διασώσουμε και να διατηρήσουμε τα κτίσματα που μας άφησαν πριν από χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοι μας…

Ελάτε τώρα σε μια θεατρική παράσταση όπου θα θρηνήσουμε όλοι μαζί την καταστροφή αυτού του κτίσματος που δεν γνωρίσαμε ποτέ! Εξάλλου ένας τοίχος με άσπρο αμμοκονίαμα είχε απομείνει! Τι να τον κάνουμε; Τόσα και τόσα καταστρέψαμε αυτός μας μάρανε; Ένας τοίχος που κάποτε οι χαρτογράφοι τον έβλεπαν και τον κατέγραψαν σαν ένα διώροφο μεγάλο κάστρο!

Θα μου πεις ήταν όλοι τους φαντασιόπληκτοι που έβλεπαν δυο νησιά και στην γύρω περιοχή κάστρα, φρυκτωρίες και πύργους. Όχι κύριοι! Οι χαρτογράφοι τότε έβλεπαν και χαρτογραφούσαν τον πολιτισμό που είχε εκείνη την εποχή ο τόπος μας! Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη επί γης τα απομεινάρια τους και έτσι όλοι εμείς δεν μπορούμε να τους διαψεύσουμε… κάτι είναι και αυτό!

Οι χάρτες που παραθέτω σε φωτογραφίες μαρτυρούν την ιστορία του τόπου που γεννήθηκα. Σήμερα θλίβομαι διότι τον βλέπω να καταστρέφεται, μη μπορώντας να κάνω κάτι περισσότερο από το να καταγράφω, για να μείνουν έστω στο χαρτί και στις φωτογραφίες για τις επόμενες γενιές.

Κάνω έκκληση σε όλους όσους κινούν τα νήματα. Βοηθήστε σας παρακαλώ να σώσουμε τον πολιτισμό μας!

Ο Φράνκος από την τοποθεσία Πίενα κοιτάζει προς τον κόλπο

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #AtheatiLeros


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.