Το παλιό Ιταλικό παγοποιείο

Ο μηχανικός Γεώργιος Τσιγαδάς αφηγείται την ιστορία του παγοποιείου.

Οι Ιταλοί «κατακτητές» έφυγαν τον Νοέμβριο του 1943, όμως άφησαν πίσω τους δεκάδες #κτίρια, δεκάδες εγκαταστάσεις, τις οποίες οι φυσικοί συνεχιστές αυτού του τόπου άλλες εκμεταλλεύτηκαν και άλλες τις άφησαν να ρημάξουν. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις ήταν και το Ιταλικό μονώροφο παγοποιείο στην περιοχή του Porto Lago. Οι εποχές και οι καταστάσεις μετά τον πόλεμο ήταν δύσκολες. Από τα ελληνικά σπίτια στο νησί της Λέρου έλειπε το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και τα ψυγεία.

Συνεχίζοντας την αφήγηση του ο φίλος μηχανικός Γεώργιος Τσιγαδάς, μου εκμυστηρεύτηκε τα εξής:

Εικόνα 1

Το μέχρι τότε εγκαταλελειμμένο Ιταλικό παγοποιείο αναλαμβάνουν να το βάλουν ξανά σε λειτουργία οι τότε μηχανικοί Τσιγαδάς Χρήστος και Βαλσαμής Γεώργιος.

Το εργοστάσιο παίρνει ξανά ζωή

Ήταν ένα σύγχρονο εργοστάσιο της εποχής εκείνης, το όποιο παρήγαγε 240 παγοκολόνες ημερησίως, τροφοδοτούσε καθημερινά με πάγο τα σπίτια που είχαν και το ανάλογο ψυγείο, χρησιμοποιώντας για την μεταφορά ένα φορτηγό.

Το φορτηγό για την μεταφορά του πάγου

Το εντυπωσιακό είναι ότι και τα γύρω νησιά προμηθευόντουσαν πάγο από αυτό το μοναδικό στο είδος του εργοστάσιο. Την μεταφορά στα γύρω νησιά την είχε αναλάβει το Καΐκι του καπετάν Γαλάνη Πυροβολικού.

Πάγος, ένα υλικό το όποιο είναι απαραίτητο για την συντήρηση των φρέσκων ψαριών και των άλλων νωπών τροφίμων που είχαν τα νοικοκυριά. Για την σωστή λειτουργία του παγοποιείου δούλευαν τρεις εργάτες και τρεις μηχανικοί, μιας και το εργοστάσιο δούλευε πρωί βράδυ για να ανταπεξέλθει στις παραγγελίες που καθημερινά δεχότανε.

Το φορτηγό μαζί με τους εργάτες

Είχε δυο μηχανές μια ιταλική Φίατ αλλά και μια αγγλική Λίστερ. Οι μηχανές αντλούσαν νερό από την θάλασσα για την ψύξη τους. Μηχανές που συμπίεζαν την αμμωνία και με την απαραίτητη τεχνική λειτουργία παρήγαγαν τις παγοκολόνες.

Εργασία και χαρά

Το μονώροφο εργοστάσιο μετά από καιρό λειτουργίας έκλεισε και αντικαταστάθηκε με άλλο στην περιοχή των Τεμενίων. Το ιταλικό αυτό κτίσμα ο αείμνηστος Δεσπότης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Ισίδωρος Αηδονόπουλος, το μετέτρεψε σε γηροκομείο προσθέτοντας άλλους δυο ορόφους, τον Οκτώβριο του 1978.

Έτσι λοιπόν το παλιό Ιταλικό παγοποιείο με τα χρόνια μετατράπηκε σε γηροκομείο...

#κτίριο #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.