Το σπίτι των καραμπινιέρων στο Porto lago

Το σπίτι των καραμπινιέρων στο Porto Lago

Είναι ένα ξεχασμένο κτίσμα, που δέσποζε σε όλη την περιοχή του Porto Lago. Ένα κτίσμα που τώρα πλέον βρίσκεται μόνο σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες και σε πίνακες ζωγραφικής. Ήταν το διώροφο αρχοντικό σπίτι του αείμνηστου Σούλου, το όποιο όπως και δεκάδες άλλα, το 1927 απαλλοτριώθηκαν επ’ αμοιβή. Ένα κτίσμα που αργότερα θα στέγαζε για αρκετά χρόνια την τότε ιταλική αστυνομία ή τους Καραμπινιέρους.

Ένα κτίσμα που κατά τα λεγόμενα του συμπατριώτη μας κ. Γιάννη Κουρμαδιά, περιελάμβανε κοιτώνες για τους αστυνομικούς, μαγειρειό, γραφεία, και ένα κρατητήριο για άπλες υποθέσεις. Ένα κτίσμα το όποιο απ’ ότι φαίνεται δέχτηκε την παρέμβαση του αρχιτέκτονα Di Fausto . Ένα υπέροχο κτίσμα σε μια από τις πλέον προνομιακές θέσεις του Porto Lago, πάνω σε ένα λόφο, που εάν φυλλομετρήσουμε το βιβλίο του αειμνήστου Ήσυχου Μανώλη, θα διαβάσουμε και θα δούμε ότι τα σπίτια που βρισκόντουσαν δίπλα και γύρω από αυτό ήταν των αδελφών Μαντραφούρη, το νεοκλασικό του Ρούσου , του Μανταλούφα, του Διαμαντάρα, στην κορυφή ο μύλος του Γιάννη Πλινζούνια και στο αριστερό άκρο το διώροφο που μετατράπηκε σε Ιταλική αστυνομία. Το σπίτι αυτό βομβαρδίστηκε όπως και δεκάδες άλλα τον Νοέμβριο του 1943.

Έμειναν οι γκρεμισμένοι τοίχοι να μας θυμίζουν την καταστροφή που υπέστη αυτό το νησί από την Γερμανική κατοχή. Τα χρόνια πέρασαν και η προσπάθεια του κλήρου να μετατρέψει το χάλασμα σε γηροκομείο μάλλον απέτυχε. Τον Σεπτέμβριο 1999 τοποθετήθηκε, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο πρώτος θεμέλιος λίθος.

Εκεί δίπλα υπάρχει μια μαρμάρινη επιγραφή που επιβεβαιώνει με όσα γράφει επάνω της, την θέληση των ανθρώπων να δημιουργήσουν, να κτίσουν… Αλλά παράλληλα και την αδυναμία των ανθρώπων να υλοποιούσουν τα όσα κατά καιρούς λένε και τα όσα μπορεί σκέπτονται…

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.