Το Υπόγειο Τούνελ της Μερικιάς

Συλλογή φωτογραφιών με θέμα το υπόγειο τούνελ / μουσείο της Μερικιάς

Το 2004, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των Ιταλών, ένα έξυπνο σχήμα ανθρώπων, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί για τουριστικούς λογούς, ένα από τα εκατοντάδες έργα που άφησαν πίσω τους οι Ιταλοί κατακτητές.

Οι Ιταλοί την δεκαετία του 1920, στην περιοχή Μερικιά, έφτιαξαν ένα τεράστιο αμυντικό συγκρότημα που εκτός των άλλων είχε κτίσματα για την κάλυψη των τεσσάρων ουλαμών που κατοικοέδρευαν εκεί.

Ένα από αυτά τα κτίσματα ήταν και το τούνελ ή καταφύγιο για ανθρώπους, αλλά και για την προφύλαξη των πυρομαχικών τους. Ένα μοναδικό τούνελ που για την συντήρησή του χρειάστηκαν μόνο 15.000 ευρώ και το χρηματοδότησε τότε ο Δήμος Λέρου.

Ο Φράγκος εντός του τούνελ της Μερικιάς

Με πιστή, όραμα, θέληση τελείωσε το έργο αυτό κι αγκαλιάσθηκε από όλους τους Λεριούς και σήμερα είμαστε όλοι υπερήφανοι που υπάρχει.

Ο Λεριακός λαός με μεγάλη προθυμία παρέδωσε αρκετά στρατιωτικά αντικείμενα, λάφυρα που άφησαν οι κατακτητές αυτού τόπου, στο τούνελ της Μερικιάς για να εκτεθούν στο Μουσείο Τούνελ. Τα αντικείμενα εκτίθενται επιμελώς σε έναν χώρο ο όποιος είναι συνυφασμένος με την ιστορία τους.

Μαχητικό αεροσκάφος - έκθεμα στον εξωτερικό χώρο του μουσείου

Άνθρωποι με ανοικτό μυαλό και χωρίς ιστορικές αγκυλώσεις, αποφάσισαν και υλοποίησαν ένα μοναδικό έργο, με στόχο την παρουσίαση της Ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Λέρο μέσω των εκθεμάτων. Μετά από δεκαπέντε χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, το Τούνελ προσφέρει έσοδα στον Δήμο και συντελεί στην προβολή του νησιού.

Εικόνα από το εσωτερικό του τούνελ

Ευχής έργο θα ήταν να είχαν αξιοποιηθεί και άλλα παρόμοια σημαντικά έργα που άφησε πίσω της η Ιταλοκρατία και που θα μπορούσαν να συντελέσουν στο να ανακηρυχθεί η Λέρος ανοιχτό μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόμοια έργα θα συντελέσουν στην άφιξη περισσοτέρων επισκεπτών, θα δώσουν θέσεις εργασίας και θα προβάλουν διεθνώς το νησί μας.

Έξω από το μουσείο

#Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.