«Επάνω σε αυτά τα βράχια … ξεψύχησε ο πατέρας μου»

Επεξεργασία των στοιχείων για την εύρεση του σημείου όπου σκοτώθηκε ο πατέρας του Άγγλου αξιωματικού

Άγγλοι και Ιταλοί τον Νοέμβριο του 1943 βρέθηκαν να πολεμούν μαζί ως σύμμαχοι και να υπερασπίζονται το νησί έναντι της Γερμανικής επίθεσης.

Στο βουνό #Μεροβίγλι, έστησαν την προσωρινή τους διοίκηση οι Άγγλοι. Εκεί πολλοί μαχητές και υπερασπιστές αυτού του νησιού άφησαν βίαια και άδικα την τελευταία τους πνοή.

Ήταν ημέρα Σάββατο, όταν με ενημέρωσαν ότι στο νησί έχει έρθει ένας ανώτατος αξιωματικός από την Αγγλία και ψάχνει τον τόπο όπου σκοτώθηκε ο πατέρας του. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, συμφώνησα να βοηθήσω.

Η αναζήτηση στο βουνό Μεροβίγλι έχει ξεκινήσει

Το ραντεβού δόθηκε μεσημέρι στην κορυφή της άλλοτε ναυτικής πυροβολαρχίας, PL.127. Με ένα στρατιωτικό όχημα, τρεις άντρες του Ελληνικού στρατού συνόδευαν τον Άγγλο αξιωματικό. Ο άγνωστος αυτός αξιωματικός, έχασε τον πατέρα του όταν ήταν τριών χρόνων σε αυτό το βουνό. Θεώρησα ότι ήταν υποχρέωση μου εφόσον είχε χάρτες και σχέδια που υποδείκνυαν το σημείο να το βρούμε. Ο Άγγλος αξιωματικός αντάλλαξε μαζί μας διάφορα ιστορικά στοιχεία και όλοι συμφωνήσαμε ότι η μάχη εδώ ήταν σκληρή και άνιση. Η συζήτηση μπήκε στα βαθιά και η επεξεργασία των στοιχείων έπρεπε να γίνει πράξη.

Μελέτη των χαρτών, σχεδίων και φωτογραφιών

Ο σκληροτράχηλος Άγγλος αξιωματικός ήταν αποφασισμένος! Έπρεπε να βρει το σημείο οπού έχασε την ζωή του ο πατέρας του. Ακολουθώντας προσεκτικά και βήμα – βήμα τα αποτυπωμένα σε χαρτιά σχέδια της τότε πυροβολαρχίας, βλέποντας τις φωτογραφίες που είχε μαζί του οδηγηθήκαμε μετά από ώρα στην πυροβολαρχία D.

Ο Φράγκος και ο Άγγλος αξιωματικός σε στιγμιότυπο της αναζήτησης

Όταν συνειδητοποίησε ότι η παλιά φωτογραφία που κρατούσε στα χέρια του ταίριαζε με το σημείο όπου βρισκόμασταν, είπε ψιθυριστά:

«Εδώ σκοτώθηκε ο πατέρας μου…, εδώ έχασε την ζωή του, σε αυτήν την πυροβολαρχία, σε αυτό το βουνό, σε αυτό το νησί.»

Στάθηκε ακίνητος για πάνω από πέντε λεπτά χωρίς να μιλάει και χωρίς να μιλάμε. Ένα σιωπηλό δάκρυ κύλησε από το μάτι του, ένας αναστεναγμός ανακούφισης και μια μεγάλη αγκαλιά με ένα βαθύ ευχαριστώ βγήκε από το στόμα του Άγγλου. Ήταν ικανοποιημένος που επιτέλους σήμερα, μετά από τόσα χρόνια βρήκε τον τόπο που χάθηκε ο πατέρας του, ένας ακόμη νέος άνθρωπος, σε έναν άδικο πόλεμο!

Στον άδικο πόλεμο που ξεκίνησε ένας παρανοϊκός που άκουγε στο όνομα Αδόλφος Χίτλερ. Δεν ρώτησα ούτε πως τον λένε, ούτε ποιος είναι. Έκανα και έκανε το καθήκον του, ανταλλάξαμε ευχές, χαιρετηθήκαμε και έφυγε. Ένας άνεμος ειρήνης φύσηξε και η συνάντηση μας πήρε τέλος. Καλό σου ταξίδι άγνωστε. Είμαι σίγουρος ότι σήμερα ο πατέρας σου σε είδε επιτέλους μετά από 79χρόνια από κοντά!

Συγχαρητήρια στην Διοίκηση του στρατοπέδου για το ενδιαφέρον και την βοήθεια που προσέφερε στον Άγγλο αξιωματικό.

Ευχαριστώ για την βοήθεια και την συνεργασία τον Λοχαγό, τον επιλοχία, καθώς και τον δεκανέα Di Pierro A. ο οποίος έκανε την μετάφραση.

#Μεροβιγλιού #AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.