Ο πατήρ Igino Lega

Συλλογή φωτογραφιών με θέμα τον καθολικό Ιερέα της Λέρου Igino Lega

Igino Lega… έτσι ονομαζόταν ο θρησκευτικός πατέρας των Ιταλών στην αεροναυτική βάση της νήσου Λέρου. Ένας κληρικός με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού που στάλθηκε από την Ιταλία στο ακριτικό νησί της Λέρου τον Φεβρουάριο του 1942. Τον ίδιο χρόνο το νησί δέχτηκε τρεις απανωτές αεροπορικές επιθέσεις βρετανικών αεροπλάνων, με αποτέλεσμα η τρίτη να επιφέρει το θανατηφόρο πλήγμα σε τριάντα τουλάχιστον άτομα. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943 με την Ιταλική ανακωχή, τα πράγματα άλλαξαν και ο εχθρός της Ιταλικής φρουράς ήταν τα γερμανικά στρατεύματα.

Φωτογραφία του Ιταλού Ιερέα Igino Lega να μιλάει σε ένοπλους ναύτες

Ο ρόλος του κληρικού άλλαξε ριζικά. Μαζί με τα θρησκευτικά του καθήκοντα σημαντικός ήταν ο ρόλος του στην εμψύχωση και την στήριξη των υπερασπιστών του νησιού. Οι βομβαρδισμοί των 52 ημερών φώλιασαν στην ψυχή των στρατιωτών τον φόβο, την κούραση αλλά και την απελπισία. Δίπλα τους όμως σε καθημερινή βάση ήταν ο ακούραστος Ιησουίτης παπάς. Αψηφώντας τις εκατοντάδες βόμβες που έπεφταν γύρω του, πήγαινε από πυροβολαρχία σε πυροβολαρχία με τα πόδια, εμψυχώνοντας τους καταπονημένους στρατιώτες του.

Πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει τον Ιταλό ιερέα Igino Lega

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1943 ο ακούραστος κληρικός καθώς γυρνούσε με ένα φορτηγάκι από το Παρθένι προς το Λακκί, στην διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί προς το Κλειδί, δέχτηκε αεροπορική επίθεση, με αποτέλεσμα το μικρό αυτοκίνητο να ξεφύγει από τον δρόμο και να βρεθεί μέσα στο χαντάκι. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να χαλυβδώσει ακόμα περισσότερο τις ψυχές και τα χέρια των στρατιωτών. Προς το τέλος της σκληρής χερσαίας μάχης που έγινε μετά την απόβαση των Γερμανών, βρέθηκε να είναι δίπλα στους στρατιώτες ως πλήρωμα ενός πολυβόλου και να αμύνεται με τους υπολοίπους αψηφώντας την ζωή του ακόμα φορά.

Ο πατέρας Igino Lega στις 16 Νοέμβριου του 1943 σύρθηκε αιχμάλωτος, μαζί με όλους τους άλλους συμπολεμιστές του, στην περιοχή των Λεπίδων. Στις 17 Δεκεμβρίου του 1943 οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν με το πλοίο Leopardi στον Πειραιά και από εκεί σε γερμανικά στρατόπεδα κράτησης. Ο ακούραστος κληρικός ζήτησε να μεταφερθεί μαζί με τους υπολοίπους στρατιώτες, αρνούμενος την ιδιαίτερη μεταχείριση που του είχε προσφερθεί από την γερμανική διοίκηση.

Μετά την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας, ο πατέρας Lega επαναπατρίστηκε ρακένδυτος και καταβεβλημένος από τις κακουχίες της φυλάκισης του. Στις 15 Μαρτίου 1951 επιστρέφοντας στο σπίτι με το ποδήλατό του, είχε ένα οδικό ατύχημα κατά το όποιο έσπασε την κνήμη του. Ήταν ένα τραύμα που δεν αξιολογήθηκε σωστά, με αποτέλεσμα ο ιερέας να χάσει την ζωή του μετά από έξι ημέρες.

Ο Ιταλός ιερέας Igino Lega χαμογελαστός και κρατόντας το ποδήλατό του στα χέρια

Ένας ακούραστος ιερέας που αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος από τους ναύτες που πολέμησαν μαζί του, αλλά και από τους ανθρώπους του νησιού, γιατί ήταν πάντα κοντά σε όλους τους ανθρώπους, είτε ήταν Καθολικοί, είτε Ορθόδοξοι, καταφέρνοντας με την αγάπη του να τους ενώνει! Ένας άνθρωπος, ο όποιος δικαίως τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο ανδρείας!

Φωτογραφία που απεικονίζει Ορθόδοξους Ιερείς σε πομπή, ακολουθούμενους από στρατιωτικούς

#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #ww2 #worldwar2 #ΒΠΠ #ΒΠαγκόσμιοςΠόλεμος


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.