Ο Σιδερένιος σταυρός του Μακεδόνα

Συλλογή φωτογραφιών με θέμα τον "Σιδερένιο σταυρό του Μακεδόνα"

Ο Αντόνιο Χολερίδης γεννήθηκε το 1940 στην Μακεδονία και πάτησε πόδι για πρώτη φορά στο νησί της Άρτεμις το 1957 ως μαθητής των Βασιλικών Τεχνικών Σχολών. Γνώρισε και αγάπησε σε αυτόν τον τόπο μεταξύ άλλων και τον δάσκαλό του Ιωάννη Kουρμαδιά. Ακολούθησε την τέχνη του ηλεκτροσυγκολλητή – οξυγονοκολλητή, μια τέχνη που τον συντροφεύει από μικρό έως και στα γεράματα του.

Παλαιά φωτογραφία των Βασιλικών Τεχνικών Σχολών με την αντίστοιχη επιγραφή

Ο ορφανός από γονείς μαθητής των Β. Τ. Σχολών μεγάλωσε, έμαθε την τέχνη και κάποια μέρα πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την ιδιαίτερή του πατρίδα. Ποτέ όμως όσα χρόνια και αν πέρασαν δεν ξέχασε τον αγαπημένο του δάσκαλο, δεν ξέχασε το νησί που του έδωσε τα εφόδια για την επαγγελματική επιτυχία στην υπόλοιπη ζωή του.

Σαρωμένη φωτογραφία παλαιότερης εποχής που απεικονίζει δύο άντρες,  ενώ στο βάθος φαίνονται τα κατεστραμένα κτίρια της Ιταλικής Ναυτικής Διοίκησης και μετέπειτα των Βασιλικών Τεχνικών Σχολών

Ο Αντόνιο Χολερίδης επέστρεψε στο νησί ως άλλος σταυροφόρος το 1997, φέρνοντας με το φορτηγό του στο νησί που τον σπούδασε και τον άνδρωσε, το σύμβολο του Χριστιανισμού. Ένα σιδερένιο σταυρό ύψους εικοσιένα μέτρων, άνοιγμα επτά και βάρους δυο τόνων! Ο Αντόνιο παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, κατάφερε να μεταφέρει με το φορτηγό του από τα Άθυρα Γιαννιτσών του νομού Πέλλας και να στήσει με την βοήθεια του δήμου στο βουνό Μεροβίγλι τον σταυρό.

Φωτογραφία από άλλη οπτική γωνία του σιδερένιου σταυρού ύψους 21 μέτρων, πλάτους επτά μέτρων, και βάρους 2 τόνων.

Όνειρο μιας ζωής ήταν να δει τον Σταυρό φωτισμένο στο πιο κεντρικό βουνό της Νήσου Λέρου. Τα χρόνια πέρασαν, ο σταυρός κάποτε φωτίστηκε και ήταν όπως λένε στολίδι για το νησί. Σε μάγευε με την μεγαλεπήβολη παρουσία του.

Σήμερα τα φώτα από τους προβολείς έσβησαν! Τα φωτιστικά καταστράφηκαν από βανδάλους που προφανώς δεν γνώρισαν την υπέροχη και ευγενική ψύχη του σύγχρονου σταυροφόρου Αντόνιο. Σήμερα και εγώ με την σειρά μου ζητώ από τον δήμαρχο και τον κλήρο να συναποφασίσουν και να φωτιστεί ξανά το υπέροχο αυτό έργο που έφτιαξε με τα χέρια του ένας ηλικιωμένος πιστός εις τον Χριστό άντρας! Καμία εργασία και κανένα έργο δεν είναι μη πραγματοποιήσιμο όταν υπάρχει πυγμή και θέληση.

Φωτογραφία του σιδερένιου σταυρού ύψους 21 μέτρων, πλάτους επτά μέτρων, και βάρους 2 τόνων.


Συλλογή φωτογραφιών ΕΔΩ

#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #ww2 #worldwar2 #ΒΠΠ #ΒΠαγκόσμιοςΠόλεμος


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.