Οι Μηλιές και ο θρήνος του Μεροβιγλιού

Συλλογή φωτογραφιών

Μηλιές… μια πηγή ζωογόνου δύναμης, είναι εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων και το γάργαρο και διαυγές νερό της ρέει έως και σήμερα. Νερό που ξεδίψασε κατά καιρούς Κάρες και Λέλεγες, Αθηναίους και Σπαρτιάτες, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, Γενουάτες και Ενετούς, Ιωαννίτες ιππότες, και τόσους άλλους που πέρασαν κατά καιρούς από αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Η Idun είναι σκανδιναβική θεά της αθανασίας, ένα δώρο που χαρίζουν τα μαγικά μήλα της.

Η περιοχή Μηλιές κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να πήρε το όνομα της από τα οπωροφόρα δένδρα τα οποία υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή. Από τις μαρτυρίες παλαιότερων υπήρχαν στην γύρω περιοχή κήποι με οπωροφόρα δένδρα και ανάμεσα στα αλλά υπήρχαν και αυτά που παρήγαγαν κορόμηλα, ξινόμηλα και φιρίκια. Έτσι τουλάχιστον μου εξιστόρησε ο φίλος #Γεωργάς Μιχάλης που θυμάται ότι όταν ήταν παιδί τα επισκέπτονταν πυκνά συχνά για να απολαύσει τους καρπούς τους.

Ο Φράνκος συλλέγει πληροφορίες από τους παλιούς για την περιοχή Μηλιές

Λέγεται ότι το μήλο έχει καταγράφει ως ένα από τα αρχαιότερα φρούτα. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι οι Σουμέριοι το καλλιεργούσαν από το 2300 π.Χ. Και ας μην ξεχνάμε το μήλο που έδωσε με απλοχεριά η Εύα στον Αδάμ.

Νερά, μήλα και μηλιές, αχλαδιές και ξινόδεντρα, οπωροφόρα δένδρα που με το βαθύ χρυσοπράσινο χρώμα τους, συνθέτουν την τόση ομορφιά αυτού του ευλογημένου τόπου.

Φωτογραφίζοντας την περιοχή

Η πανοραμική θέα μαζί μ’ εκείνον τον υπέροχο ήχο που βγάζει η πηγή μέσα από τα σπλάχνα του βουνού, σε αποζημιώνει για την επίσκεψη που κάνεις και σε καλεί να την επαναλάβεις ξανά και ξανά.

Κατεβαίνοντας τα είκοσι και πλέον υπέροχα πελεκητά σκαλοπάτια, θα ακούσεις ένα θρήνο, είναι το κλάμα των #Ναϊάδων. Ο θρήνος των όμορφων κοριτσιών που προστατεύουν τα καθαρά νερά των πηγών! Είναι οι νύμφες των πηγών, οι νύμφες που προστατεύουν την ζωή!

Ο Φράνκος κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια

Εάν καταφέρεις και κατέβεις προσεκτικά μέχρι την πηγή θα καταλάβεις γιατί οι νύμφες νύχτα μέρα κλαίνε! Γιατί μαζί με το γάργαρο νερό ρέουν και τα δάκρια τους! Μπάζα, σκουπίδια, αγριόχορτα και αγριοσυκιές, περιβάλλουν και ταυτόχρονα καταστρέφουν, αυτό το υπέροχο μνημείο που σίγουρα ιστορείται από την αρχαιότητα και προσφέρει το νερό του απλόχερα σε όλους εμάς μέχρι και σήμερα.

Τα νερά της πηγής

Μάλλον η δικιά μας γενιά είναι αυτή που την εγκατέλειψε. Είμαστε η γενιά των σκουπιδιών! Η γενιά που δεν σέβεται και δεν λογά τις ρίζες των προγόνων της. Δυστυχώς είμαστε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η γενιά αυτών που ξέχασε τι θα πει Ελλάδα τι θα πει Ιωνικός Πολιτισμός.

Ας ελπίσουμε ότι η Ιστορική πηγή Μηλιές, κάποτε θα καθαριστεί, πριν και αυτή εξαφανιστεί από τα αγριόχορτα και τα μπάζα της γύρω περιοχής...

#Μεροβιγλιού #Μεροβίγλι #AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.