Το Δρακοντόσπιτο ή Δρακοντόσπηλο της Νήσου Λέρου

Συλλογή φωτογραφιών με θέμα "Το δρακοντόσπιτο ή δρακοντόπηλο της Νήσου Λέρου"

Αγαπητέ διαβάτη,

Εάν ο δρόμος σου έχει για σταθμό την Λέρο, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείς το Δρακοντόσπηλο! Με αυτήν την ονομασία θα βρεις το μεγαλύτερο φυσικό σπήλαιο της Λέρου, στην περιοχή Σκοινόντων, ανηφορίζοντας σε μια απόσταση διακοσίων μέτρων από την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα. Την ονομασία του προφανώς την οφείλει σε ένα τεράστιο φίδι που φώλιαζε πολύ παλαιοτέρα μέσα σε αυτό. Αυτό και άλλα πολλά καταγράφει ο Δ. Οικονομόπουλος το 1888 όταν είχε επισκεφτεί για πρώτη φορά το νησί μας.

Λέγεται βέβαια από πολύ παλαιότερους, ότι εδώ πρέπει να ζούσε το μεγάλο φίδι Δράκος! Ήταν όπως λένε, γιος της Γαίας. Το ερπετό αυτό ζευγάρωσε με μια κοπέλα η οποία επισκεπτόταν συχνά το ιερό δάσος της Θέας Αρτέμιδος. Η εξερεύνηση αυτού του σπηλαίου, θα είναι για όλους εσάς μια μοναδική εμπειρία και περιπέτεια.

Ο Φράνκος μαζί με άλλους δύο επισκέπτες μέσα στο δρακοντόσπηλο

Οι πρώτες αναφορές για το σπήλαιο έρχονται από προηγούμενους αιώνες, τότε που οι μαύροι πειρατές ήταν ο φόβος και ο τρόμος των νησιών μας. Πολύ αργότερα, ο συγγραφέας, υποναύαρχος ALDO LEVI, αναφέρει στο βιβλίο «Γεγονότα στο Αιγαίο», ότι κατά τους βομβαρδισμούς του 1943 οι Ιταλοί αφού πρώτα έκτισαν έναν πετρόκτιστο ντουβάρι στην είσοδο, μετέφεραν τα πυρομαχικά τους σε αυτό το φυσικό σπήλαιο, μιας και από αέρος ήταν αδύνατη η ανίχνευση του, λόγω του ότι δεκάδες τεράστια βράχια είναι μπροστά από την σπήλια.

Η είσοδος στο δρακοντόσπηλο

Ένα δημιούργημα της φύσης για το οποίο ίσως κάποτε ενδιαφερθεί η αρχαιολογική σκαπάνη, έτσι που από τα τυχαία ευρήματα θα ανασύρουν στην επιφάνεια το καλά κρυμμένο μυστικό αυτού του ιδιαίτερου σπηλαίου! Μια από τις προηγούμενες ηλιόλουστες ημέρες λοιπόν, μου ζήτησαν κάποιοι φίλοι, άνθρωποι που μεταφέρουν την ιστορία στους νέους, να τους πάω να δουν το Δρακοντόσπηλο από κοντά. Εγώ βέβαια, δεν άνοιξα ποτέ καμιά συζήτηση για το τεράστιο φίδι Δράκο, που ακόμα και σήμερα φημολογείται ότι πρέπει να είναι εκεί γύρω. Λένε ότι έχει συνηθίσει τους ανθρώπους και μάλλον τους αποφεύγει…! Και κάπως έτσι κτίζεται η ιστορία αυτού του πανέμορφου κατά τα αλλά σπηλαίου.


Συλλογή φωτογραφιών ΕΔΩ


#AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα #ΜυθικάΌντα #Μύθοι


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.