Το πετρόκτιστο γεφύρι της Παχιάς

Συλλογή φωτογραφιών

Ένα από τα ωραιότερα πέτρινα γεφύρια του νησιού μας βρίσκεται στον ποταμό της Παχιάς. Ένας ποταμός στον όποιο συγκεντρώνονται τα νερά από τις παρυφές του #Μεροβιγλιού και οδηγούνται μέσω ενός λιθόστρωτου καλντεριμιού κοντά στο «Νικολαΐδιο» δημοτικό σχολειό της Αγ. Μαρίνας. Βρίσκεται μέσα στον οικισμό για να ενώνει και πάλι τις δυο πανέμορφες παραδοσιακές συνοικίες Πατέλου και Αγ. Μαρίνας. Μέσα σε ένα κατάφυτο διάκοσμο, το καλντερίμι είναι εκεί για να μας θυμίζει όμορφες εποχές των προηγούμενων αιώνων.

Με φόντο το βυζαντινό κάστρο, το γεφύρι αυτό θα γίνει για όσους το επισκεφτούν το αγαπημένο αντικείμενο των φωτογραφικών φακών καθώς και ο αγαπημένος τόπος των φυσιολατρών. Τα ιαματικά νερά του παλαιού Ασκληπιού και πάλι βρίσκουν τον δρόμο τους για να κυλάνε ήσυχα χαϊδεύοντας την ακατέργαστη πέτρα του εξαφανισμένου για τόσες δεκαετίες καλντεριμιού.

Το καλντερίμι

Πάνε χρόνια που ο φίλος Μιχάλης #Γεωργάς με οδήγησε σε εκείνο τον άγνωστο για μένα τόπο. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, εκεί μεγάλωσε, εκεί μαζευόντουσαν όλα τα παιδιά της γειτονίας. Θυμάμαι όμως ότι από την πυκνή βλάστηση των άγριων βάτων και τα δένδρα, ο φίλος Μιχάλης είχε δυσκολευτεί να βρει και να μου δείξει το πανέμορφο τοξωτό πέτρινο γεφύρι. Ήταν τόσο εγκαταλειμμένο που είχε δυσκολευτεί να αναγνωρίσει τον τόπο που μεγάλωσε!

Η βλάστηση στον περιβάλλοντα χώρο του γεφυριού

Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα παρατηρητής μιας δράσης που με εντυπωσίασε! Μπροστά μου ξεδιπλώθηκε η ομορφιά αυτού του τοπίου! Ο περιβάλλοντας χώρος καθάρισε, οι βάτοι και τα αγριόδενδρα απομακρύνθηκαν ως δια μαγείας! Δεν ξέρω εάν η πρωτοβουλία ανήκει στον Δήμο ή σε κάποιον ιδιώτη, σε όποιον όμως και να ανήκει αυτή η ενέργεια του αξίζουν συγχαρητήρια!

Το πέτρινο γεφύρι

Σαν διαβείτε αυτό καλντερίμι, θα δείτε ένα εντυπωσιακό πετρογέφυρο με καλοδουλεμένους καμαρόλιθους, ένα λιθόστρωτο καλντερίμι σε συνδυασμό με τα άφθονα τρεχούμενα νερά που ακόμα και σήμερα υπάρχουν και λούζουν καθώς κατηφορίζουν τους αναβαθμούς καθώς και την καλοδουλεμένη στο έδαφος πέτρα.

Με το βυζαντινό κάστρο της Παναγίας στην ακριβώς αντίπερα μεριά, θα εντυπωσιαστείτε και θα είναι κάτι που θα σας μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη σας ανάμεσα στις όμορφες στιγμές!

Το πέτρινο γεφύρι

#Μεροβίγλι #AtheatiLeros #ΑθέατηΛέρος #Λέρος #Λερος #Greece #Leros #LerosHistory #Hellas #Ελλάς #Ελλάδα


Λάβετε τις επόμενες αναρτήσεις στο email σας κάνοντας εγγραφή


Τα άρθρα στο παρόν ιστολόγιο, έχουν συγγραφεί και δημοσιευθεί στο facebook σε προγενέστερο χρόνο.